Οι καινούργιες και μη-οικείες καταστάσεις συνήθως μας προκαλούν το συναίσθημα του άγχους. Το πιεστικό μέρος μιας επιχειρηματικής συμφωνίας ακριβώς πριν πέσουν οι υπογραφές. Η προφανής ευαλωτότητα όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά ή όταν κάνεις κάτι που πολύ εύκολα θα μπορούσε να χαθεί αν δεν τοποθετήσεις τα κομμάτια με μεγάλη ακρίβεια στη σωστή θέση. Το άγχος είναι η πιο φυσιολογική αντίδραση του μυαλού σε αυτές τις εμπειρίες. Ενεργοποιεί την αίσθηση του φόβου που έχει σκοπό να μας προστατεύσει από κινδύνους.

Οι περισσότεροι τι κάνουμε ; Αναζητούμε την επιβεβαίωση ή την αποδυνάμωση της δικής μας αντίληψης για τα γεγονότα. Ιδρώνει κανείς άλλος όπως εγώ ; Αυτό που προσδοκούμε να βρούμε είναι ότι όλοι είναι το ίδιο διστακτικοί και αβέβαιοι όσο εμείς, αλλά αυτό για το οποίο πραγματικά ψάχνουμε είναι για τον άνθρωπο που θα μας κάνει να νιώσουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Όταν λέω ότι όλα θα πάνε καλά δεν εννοώ ότι θα τακτοποιηθούν όλα όπως επιθυμώ. Ούτε καν κοντά σε αυτό που επιθυμώ. Ούτε καν μια καλή έκβαση. Όταν λέω ότι όλα θα πάνε καλά το λέω με την έννοια ότι ο άλλος άνθρωπος σου δίνει την αίσθηση ότι όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν έχουν γίνει. Είσαι προετοιμασμένος, έχεις χρησιμοποιήσει όλες τις πληροφορίες που γνώριζες και την ορθή σου επιχειρηματολογία ώστε να μην ανατρέξεις πίσω και να κάνεις την καλύτερη επιλογή που είναι να κοιτάξεις μπροστά.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και ένας από τους πιο βατούς τρόπους να τους εντοπίσεις είναι να τους κοιτάζεις ξανά και ξανά. Υπάρχει κάτι στον τρόπο που σε κάνουν να νιώθεις μια κάποια οικειότητα, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζεις πέραν της επί τούτου συνάντησης.

Κάποιοι από εμάς τα καταφέρνουμε πολύ καλά να εντοπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε μια ευαίσθητη κεραία να αναγνωρίζουμε ανθρώπους που πάνε τα πράγματα μπροστά. Μπορούμε όμως όλοι να αναπτύξουμε αυτή την δεξιότητα με το να ακούμε, να κάνουμε πίσω όταν είναι απαραίτητο, να εστιάζουμε βαθιά στην πληροφορία αντί να επιλέγουμε την νευρική σιωπή με μαντεψιές, σενάρια και συμπεράσματα.

Αν θέλεις να αναπτύξεις την δεξιότητα να αναγνωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να μάθεις πώς να βιώνεις μια κατάσταση αντί να την απορρίπτεις ή να την αποφεύγεις, πάψε να κοιτάς τους ανθρώπους και άρχισε να παρατηρείς τις συνήθειες. Υπάρχει κάποιος στον χώρο που έχει συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς που είναι σταθερός και που συνήθως οδηγεί σε προβλεπόμενα αποτελέσματα ;

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην μοιάζουν απαραίτητα με επιτυχία, όπως γενικότερα ορίζεται αυτό, όπως ο πλούτος ή το πρεστίζ ή δημοτικότητα. Τα αποτελέσματα που αναζητάμε είναι αυτά που θα σε κάνουν να καταφέρεις αυτό που προσπαθείς να καταφέρεις. Όταν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αγαπηθούν, αγαπιούνται. Όταν θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά, το κάνουν. Όταν θέλουν να ασκήσουν επιρροή, το κάνουν και σε μεγάλο βαθμό. Όταν θέλουν να γίνουν κατανοητοί, γίνονται πάντα.

Αυτό που θα ανακαλύψεις όταν αναπτύξεις την δεξιότητα να αναγνωρίζεις αυτές τις συνήθειες είναι ότι υπάρχουν σε ανθρώπους σε όλους τους τομείς της ζωής σου που έχεις ανάγκη να σε καθοδηγήσουν, να σε συμβουλεύσουν και να σε επιβεβαιώσουν.

Αλλά, πριν μπορέσεις να τους βρεις, πρέπει να ακούς και να παρακολουθείς. Ορισμένες φορές είναι πολύ εύκολο να τους χάσεις από το βλέμμα σου. Δεν είναι πάντα οι επιφανείς αρχηγοί. Δεν είναι πάντα εξωστρεφείς. Δεν είναι πάντα αυτοί που τραβούν βλέμματα. Συνήθως φτάνουν στην επιτυχία σιωπηρά, σε ότι έχουν επιλέξει να καταφέρουν.

Τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι αποτέλεσμα κάποια εσωτερικής καλοσύνης, δεξιότητας ή χαρίσματος – παρ` όλο που μπορεί να έχουν και όλα αυτά. Είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός τρόπου ζωής που «απλά δουλεύει». Κοίταξέ τους και θα ανακαλύψεις ότι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, ακαδημαϊκό πλαίσιο, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματικά δεδομένα, φιλοσοφία ζωής και όποιον άλλο κατηγοριοποιημένο δείκτη που θα μπορούσες να έχεις ως πυξίδα κατά την προσπάθεια να τους εντοπίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Γι` αυτό και είναι πιο εύκολο να τους εντοπίσεις μέσω των συνηθειών τους και των αποτελεσμάτων τους. Αναζήτησε τους ανθρώπους των οποίων οι συνήθειες οδηγούν στα αποτελέσματα που θέλουν.

 

Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc, 

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια 

Επικεφαλής υπηρεσιών συμβουλευτικής στο Feelwelltoday

e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com