Θα έχεις ακούσει σίγουρα να λένε πως το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας τείνει να είναι πιο υπεύθυνο, ενώ όσοι δεν έχουν καθόλου αδέρφια είναι πιο εγωιστές και απαιτητικοί.

Είναι άραγε αυτά στερεοτυπικές αντιλήψεις ή μήπως πράγματι η σειρά που γεννήθηκες επηρεάζει την προσωπικότητά σου; Η θεωρία πως η σειρά γέννησης σε επηρεάζει σαν χαρακτήρα ξεκίνησε το 1920 από τον Alfred Adler, φίλο και συνεργάτη του Sigmund Freud.

Εάν είσαι το πρώτο παιδί: Σύμφωνα με τον Adler, το πρώτο παιδί τείνει να είναι συντηρητικό, προσανατολισμένο στην εξουσία και με προδιάθεση προς την ηγεσία. Επειδή συχνά αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα μικρότερα αδέλφια τους, αφού τα πρώτα παιδιά μεγαλώνοντας φροντίζουν τα μικρότερα, είναι πιο πρόθυμα να γίνουν γονείς και πιο πιθανό να αναλάβουν πρωτοβουλία σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Εάν είσαι το δεύτερο (μεσαίο) παιδί: Τα μεσαία παιδιά μιας οικογένειας συνήθως τείνουν να είναι φιλόδοξα, αλλά είναι σπάνια εγωιστές. Είναι επίσης πιο πιθανό να θέσουν υπερβολικά υψηλούς στόχους για τον εαυτό τους, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των αποτυχιών, αφού αυξάνεται και το ρίσκο που παίρνουν. Ωστόσο, γνωρίζουν πώς να τα βγάζουν πέρα με τις δυσκολίες της ζωής και αυτό είναι που τα κάνει και πιο δυνατά.

 

f3d29c3bf645d6e283f83e4d80ec7b94

Εάν είσαι η μικρότερη της οικογένειας: Κατά κανόνα, το μικρότερο παιδί λαμβάνει μεγάλη φροντίδα και προσοχή από τους γονείς και από τα μεγαλύτερα αδέλφια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνονται λιγότερο έμπειροι και ανεξάρτητοι ως ενήλικοι. Ωστόσο, τα τελευταία παιδιά έχουν συνήθως πολλά κίνητρα για να ξεπεράσουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Πολύ συχνά σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες και κερδίζουν αναγνώριση στον επιλεγμένο τους τομέα. Γίνονται οι γρηγορότεροι αθλητές, οι καλύτεροι μουσικοί ή οι πιο ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Τα νεότερα παιδιά μιας οικογένειας τείνουν να είναι πολύ κοινωνικά, αν και είναι πιθανότερο να είναι πιο ανεύθυνα και επιπόλαια από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Εάν είσαι μοναχοπαίδι: Έχοντας πάντα την φροντίδα και την προστασία των γονιών τους, τα μοναχοπαίδια αναμένουν την ίδια περιποίηση και προστασία από όλους τους άλλους. Η εξάρτηση και ο εγωκεντρισμός είναι οι κορυφαίες ιδιότητες αυτού του τρόπου ζωής. Το μοναχοπαίδι συχνά δυσκολεύται να αλληλεπιδράσει με τους συνομηλίκους του. Πάντως, είναι αλήθεια πως πολλά παιδιά που δεν έχουν αδέλφια γίνονται τελειομανείς και τείνουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους ανεξάρτητα από τις συγκυρίες.