Είτε είσαι 20, είτε 30, είτε πολύ μεγαλύτερη, το «ποτέ δεν είναι αργά» είναι μία έκφραση που μπορείς πάντα να κάνεις δικό σου motto γιατί, όντως, ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις πράγματα που ούτε είχες φανταστεί. Αν, παρ' όλα αυτά, διανύεις ακόμη τη δεκαετία των 20, αξίζει να θυμάσαι πως η ζωή θα γίνεται πιο πολύπλοκη όσο μεγαλώνεις και αυτό ίσως καθιστά δύσκολο να πραγματοποιήσεις ορισμένες από τις επιθυμίες σου.

Να λοιπόν 10 πράγματα που σου προτείνουμε να κάνεις πριν τελειώσει αυτή η δεκαετία:

#1. Δοκίμασε να κάνεις ένα καινούργιο σπορ
Αν ήσουν πάντα φαν της άθλησης και θεωρείς πως μπορείς να τα βγάλεις πέρα με κάτι διαφορετικό, τότε δοκίμασε να ξεκινήσεις ένα σπορ που δεν έχεις ξανακάνει και που ίσως στο μέλλον δεν θα έκανες ποτέ. Αν πάλι ποτέ δεν ήσουν πολύ αθλητικός τύπος, αυτή είναι η ευκαιρία σου να γίνεις!

#2. Κάνε κάτι που σε τρομάζει
Έστω κι αν αυτό είναι απλώς ένα μήνυμα που δεν τολμάς να στείλεις. Το να κατακτάς τους φόβους σου είναι πάντα καλό, όσο μικροί ή μεγάλοι κι αν είναι εκείνοι.

#3. Μάθε την ιστορία της οικογένειάς σου
Η γενεαλογία μπορεί να ακούγεται κουραστική και κάπως βαρύγδουπη λέξη, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις την ιστορία της οικογένειάς σου. Οι παππούδες, οι θείες και οι θείοι σου δεν θα είναι εδώ για πάντα, οπότε τώρα είναι η στιγμή να τους κάνεις όλες τις ερωτήσεις που έχεις σχετικά με την οικογενειακή ιστορία σου. Κατάγραψε τις συνομιλίες σας και κράτα σημειώσεις και φωτογραφίες. Μην κάνεις όμως μόνο τις ερωτήσεις που έχεις ήδη σκεφτεί, αλλά ξεκίνα να «σκάβεις» σε παλιές φωτογραφίες και αρχεία - θα προκύψουν ακόμα περισσότερες!

#4. Κανόνισε ένα ταξίδι με τις φίλες σου
Δεν κρατάνε όλες οι φιλίες για πάντα. Πολλές από αυτές πρέπει να καλλιεργηθούν. Και συχνά η ζωή, οι ευθύνες και τα γεωγραφικά εμπόδια παρεμποδίζουν ακόμη και τις πιο πολλά υποσχόμενες σχέσεις. Γι’ αυτό σχεδίασε μια απόδραση το Σαββατοκύριακο ή κανόνισε να συναντήσεις τη φίλη σου κάπου στη μέση της διαδρομής, όσο μακριά και αν μένει η μία από την άλλη. Μπορεί αυτό να μην ξανασυμβεί για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια, όμως μερικές μέρες στην άμμο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

750143eb535eb687740c37e2d157d90e

#5. Μετακόμισε σε μία καινούργια πόλη
Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να αλλάζεις παραστάσεις και εικόνες στη ζωή σου και η δεκαετία των 20 είναι ίσως η πιο ενδεδειγμένη για τέτοιου είδους αποφάσεις. Οπότε μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις;

#6. Μάθε κάποιο μουσικό όργανο/ κάποιο είδος χορού
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις τον χορό, όσων χρονών και να είσαι - το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα μουσικά όργανα. Αν από μικρή ονειρευόσουν να μάθεις μπαλέτο ή κιθάρα κάνε το! Τώρα είναι η ευκαιρία!

#7. Ταξίδεψε μόνη σου
Το να ταξιδεύεις μόνη σου μπορεί να μοιάζει αποθαρρυντικό στην αρχή, αλλά είναι μια από τις πιο απελευθερωτικές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όταν θέλεις, με τους δικούς σου όρους. Θα προκαλέσεις τον εαυτό σου με τρόπους που ποτέ δεν θα έκανες αν είχες κάποιον άλλον μαζί σου και, στο τέλος κάθε ταξιδιού, θα έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου από ό,τι ποτέ πριν.

f6c101de6931ad43065d7e7ddc840053

#8. Δούλεψε για κάποιον που θαυμάζεις
Επειδή σε αυτή τη ζωή -σχεδόν- κανένας δεν δουλεύει πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, ό,τι κι αν κάνεις κοίτα να το ευχαριστιέσαι. Προσπάθησε να δουλέψεις για κάποιον που θαυμάζεις πολύ, θα είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία.

#9. Πέρνα χρόνο με μικρά παιδιά
Εντάξει, μάλλον δεν είσαι ακόμη έτοιμη να γίνεις μητέρα, όμως η συναναστροφή σου με αυτά τα μικρά ζουζούνια (οποιασδήποτε ηλικίας) θα σε κάνει να δεις με διαφορετικό μάτι την ίδια τη ζωή, αλλά και να μάθεις η ίδια τα όρια και τις αντοχές σου.

#10. Εξέλιξε τις μαγειρικές σου ικανότητες
Αν η φοιτητική σου ζωή πραγματοποιήθηκε σε πόλη μακριά από το πατρικό σου σπίτι, τότε ξέρεις τι σημαίνει και να μένεις μόνη και να πρέπει να συντηρήσεις τον εαυτό σου. Βέβαια, συγγνώμη που θα στο πούμε κατάμουτρα, αλλά τα τοστ και τα μακαρόνια δεν μετράνε ως γνώσεις μαγειρικής. Γι’ αυτό εξέλιξέ τες τώρα που έχεις ακόμη χρόνο - και κυρίως τώρα που η μαγειρική δεν θα είναι (ακόμα) υποχρέωση αλλά μια δημιουργική διαδικασία. Το internet και μερικά τηλέφωνα με τη μαμά σου πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει θα σε κάνουν την καλύτερη μαγείρισσα!