Το πρόβλημα είναι ότι, όσο ενημερωμένοι κι αν (νομίζουμε ότι) είμαστε, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε. Εσύ, για παράδειγμα, ξέρεις τι είναι το «sextortion»;
Προσωπικά, τον όρο συνάντησα πρώτη φορά χθες, όταν έπεσα πάνω σε αυτό το βίντεο το οποίο βρήκα πολύ σοκαριστικό αλλά και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Σε παρακαλώ, αφιέρωσε 10 λεπτά για να το δεις.
Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Say No!» της EUROPOL για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο του σεξουαλικού εκβιασμού και εξαναγκασμού των παιδιών, μέσω του διαδικτύου.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο youtube, «ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός των παιδιών, γνωστός και ως “sextortion”, αφορά στη μεθοδολογία διαδικτυακών δραστών να προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φίλου, συνομιλώντας μαζί τους, μέσω διαδικτυακών σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, κι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών με απατηλούς τρόπους, τους ζητούν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κλπ.). Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφόσον τα παιδιά ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος».
Μην ξεχνάς λοιπόν αυτά τα δύο πράγματα: Ότι, ειδικά στο διαδίκτυο, πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν και ότι, αν σου συμβεί οτιδήποτε, δεν είσαι μόνος/μόνη. Μίλησε σε κάποιον, ζήτα βοήθεια. Μπορείς.