Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να προγραμματίσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Οι αεροπορικές εταιρίες βγάζουν δελεαστικές προσφορές και η νέα, απαιτητική σεζόν θα αποκτήσει νέο νόημα αν έχεις μια μικρή ή μεγαλύτερη απόδραση να περιμένεις.

Τι μπορείς όμως να κάνεις πριν, σε επίπεδο προετοιμασίας, αλλά και στη διάρκεια του ταξιδιού σου για να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα στο ταξίδι σου;

Πριν το ταξίδι:

1. Διάλεξε τη σωστή παρέα
Μπορεί η «γυναικοπαρέα» να ακούγεται μια άκρως διασκεδαστική και δελεαστική ιδέα για ένα ταξίδι, αλλά στην πράξη, αν αυτή η παρέα δεν αποτελείται από καλές σου φίλες με τις οποίες ξέρεις ότι τα γούστα σας συμπίπτουν, το εγχείρημα είναι πιθανό να στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Έτσι κι αλλιώς, όσο περισσότερα είναι τα άτομα μιας παρέας τόσο πιο δύσκολο είναι να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες – πόσο μάλλον αν επιλέξεις να ταξιδέψεις με μια φίλη σου που θα φέρει μαζί της την ξαδέρφη της κι εκείνη την κολλητή της κ.ο.κ.

2. Σκέψου ρεαλιστικά τον καιρό
Όσο κι αν φαντάζει μαγικό ένα ταξίδι στη στολισμένη Πράγα τα Χριστούγεννα, σκέψου αν όντως θα καταφέρεις να δεις την πόλη και να απολαύσεις τη διαμονή σου εκεί όταν οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται γύρω στους 0°C (ή και κάτω από το 0). Μήπως θα είναι πολύ καλύτερα να επισκεφθείς την -έτσι κι αλλιώς- παραμυθένια πρωτεύουσα την Άνοιξη;

3. Κάνε έρευνα για τα εστιατόρια (και κρατήσεις)
Μετά από μια ολόκληρη μέρα σε πάρκα, πλατείες και αξιοθέατα, είναι σίγουρο ότι θα μπεις στο πρώτο εστιατόριο που «μοιάζει» καλό και βρέθηκε τυχαία στο δρόμο σου. Κατά 99% θα φας από χάλια έως μέτρια (και συνήθως ακριβά) και θα υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι τις επόμενες μέρες θα συμβουλευτείς τουλάχιστον το TripAdvisor πριν μπεις κάπου για φαγητό – κάτι που καθόλου δεν σου εγγυάται ότι τελικά θα φας πολύ καλύτερα. Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να έχεις κάνει την έρευνά σου πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι σου. Εκτός από το TripAdvisor, ρίξε μια ματιά σε ταξιδιωτικούς οδηγούς από αξιόπιστα sites, μπες στις σελίδες των εστιατορίων και τσέκαρε το μενού τους, και τελικά κάνε μια λίστα με επιλογές που ταιριάζουν στα γούστα και το budget σου. Ακόμα καλύτερα, θα ήταν για 1-2 από τις βραδιές της διαμονής σου στη συγκεκριμένη πόλη, να έχεις φροντίσει από πριν να κάνεις κράτηση σε κάποιο από τα δημοφιλή εστιατόρια της λίστας σου.

4. Κάνε κράτηση θέσης για τα δημοφιλή αξιοθέατα
Δείξε αντίστοιχη προνοητικότητα και σε ό,τι έχει να κάνει με τη λίστα με τα αξιοθέατα που θέλεις να επισκεφθείς. Μπορεί να εξασφαλίσεις όχι μόνο μικρότερη αναμονή σε ουρές αλλά και καλύτερη τιμή.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

5. Κάνε ένα break από τα social media
Περίμενες πολύ καιρό αυτό το ταξίδι. Απόλαυσέ το λοιπόν χωρίς να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου στο facebook. Οκ, αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο να ποστάρεις μια φωτογραφία στο instagram, κάν’το και μετά άσε στην άκρη το κινητό σου. Θα έχεις άπλετο χρόνο για να τσεκάρεις τα likes όταν επιστρέψεις σπίτι.

6. Μην αφήνεις τις «εκπλήξεις» να σου χαλάσουν τη διάθεση
Ονειρευόσουν πάντα ένα road trip στο καρτποσταλικό Amalfi και, ξαφνικά, συνειδητοποιείς ότι, εκτός γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς και κρυστάλλινα νερά, η Ιταλία έχει επίσης αμέτρητους τουρίστες, τρομερή κίνηση και σερβιτόρους που αρνούνται να μιλήσουν αγγλικά. Δεν πειράζει. Διασκέδασέ το.

7. Προσπάθησε να μάθεις όσο περισσότερα μπορείς για τη χώρα που επισκέπτεσαι
Πιάσε συζήτηση με τη ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου, τον σερβιτόρο στο καφέ, τον διπλανό σου στο μετρό. Μπες στο κλίμα της πόλης, διάβασε για την ιστορία της, επισκέψου τα μουσεία της, ψώνισε στις υπαίθριες αγορές της, μίλα με τους ανθρώπους της, μάθε όσο περισσότερες λέξεις μπορείς στη γλώσσα τους. Μη γυρίσεις πίσω μόνο με τη φωτογραφική σου γεμάτη εικόνες, αλλά με το μυαλό σου και την καρδιά σου γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα.