Είτε είναι για σπουδές, είτε για δουλειά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα αλλάξουν στη ζωή σου εάν σκοπεύεις να φύγεις στο εξωτερικό. Να τρεις δύσκολες καταστάσεις που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις (και θα ξεπεράσεις με επιτυχία):

#1. Κάτι θα κερδίσεις, κάτι θα χάσεις

Το να συναντάς νέους ανθρώπους και να δημιουργείς νέους φίλους είναι πιθανώς ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη κατά την μετακόμιση σε άλλη χώρα. Οι νέες προσλαμβάνουσες θα διευρύνουν τους ορίζοντές σου και θα σε κάνουν πιο ανοιχτή σε άλλες απόψεις, ιδέες και τρόπους ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άνθρωποι που αφήνεις πίσω σου - κάτι που σίγουρα θα δυσκολέψει τόσο εσένα όσο και τους αγαπημένους σου. Κάποιες από τις σχέσεις που άφησες πίσω θα επιβιώσουν (αν και σίγουρα θα αλλάξουν, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα) και κάποιες άλλες απλώς θα τελειώσουν. Ο χρόνος θα είναι ο κριτής.

#2. Κάθε αρχή και δύσκολη
Γραφειοκρατικά ζητήματα ή ακόμα και η συνεννόηση για ένα κούρεμα μπορεί να γίνουν αρκετά δύσκολα όταν προσπαθείς να συνεννοηθείς γι’ αυτά σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου. Επίσης, το να αισθάνεσαι μοναξιά περιστασιακά - κυρίως στην αρχή, όταν παλεύεις να κάνεις νέες γνωριμίες - είναι φυσιολογικό και εντελώς ανεμενόμενο. Αλλά μόλις ξεπεράσεις την αρχική αμηχανία σου και τελικά βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις με συναδέλφους, γείτονες ή ξένους ανθρώπους, θα αισθανθείς πιο ανεξάρτητη από ποτέ.

#3. Οι παλιές συνήθειες είναι ένα (ακόμα) εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσεις
Η μετακόμιση σε μια άλλη χώρα είναι σίγουρα μια τεράστια προσπάθεια που δεν σταματά στην έκδοση του διαβατηρίου σου και την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Θα προσπαθήσεις να προσαρμοστείς στη νέα κουλτούρα και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους ή θα περιοριστείς στην παρέα της Ελληνίδας συγκατοίκου σου και θα παρακολουθείς αποκλειστικά εκδηλώσεις για ομογενείς; Η εξοικείωση σε μια νέα χώρα απαιτεί χρόνο, επομένως μην βιάζεσαι να απορρίψεις ανθρώπους ή καταστάσεις.