Ένα μπουκέτο με λουλούδια μπορεί να δώσει ζωή και χρώμα στο σπίτι σου – πώς θα καταφέρεις όμως να τα στήσεις στο βάζο τόσο ωραία όσο στις φωτογραφίες που βλέπεις στο Pinterest; Και, παράλληλα, πώς θα αυξήσεις τη διάρκεια ζωής του μπουκέτου, αποφεύγοντας τα μισομαραμένα λουλούδια από τη δεύτερη κιόλας μέρα; Απλώς ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

1. Κόψε τα λουλούδια τουλάχιστον 3 πόντους πιο ψηλά από την άκρη του κοτσανιού, σε γωνία 45 μοιρών (ακόμα κι αν είναι ήδη έτσι κομμένα από τον ανθοπώλη). Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγεις του πόρους και αυξάνεις την επιφάνεια απορρόφησης νερού. Κάν’το όμως χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα καλό κλαδευτήρι (και όχι ψαλίδι).

stems

 

2. Πριν βάλεις τα λουλούδια στο κρύο νερό, βάλ’ τα για 30-40 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Μετά αφαίρεσε το ζεστό νερό και ρίξε κρύο. Αν γίνεται, στη συνέχεια τοποθέτησε το βάζο με τα λουλούδια για λίγη ώρα στο ψυγείο.

3. Γέμισε το βάζο κατά το 1/3 περίπου με νερό (και πρόσθεσε κι άλλο αν χρειαστεί). Μην το γεμίζεις μέχρι πάνω (εκτός κι αν ο ανθοπώλης σου προτείνει το αντίθετο για τα συγκεκριμένα λουλούδια). Αφαίρεσε τα φύλλα που έρχονται σε επαφή με το νερό. Αν τα αφήσεις, θα σαπίσουν και θα γεμίσουν το νερό με βακτήρια, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών.

4. Ρίξε μέσα στο νερό 2 κουταλιές ξύδι, 2 κουταλιές ζάχαρη και 2-3 σταγόνες χλωρίνη. Το ξύδι και η ζάχαρη θα ισορροπήσουν το pH του νερού, για να διατηρηθούν τα λουλούδια φρέσκα για περισσότερο, ενώ η χλωρίνη θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων που αναπτύσσονται μέσα στο νερό και «σκοτώνουν» τα λουλούδια. Μείωσε την ποσότητα αν πρόκειται για ένα πολύ μικρό βάζο.

5. Για να κρατήσεις στη θέση τους τα μπουκέτα σε χαμηλά βάζα, φτιάξε ένα πλέγμα από σελοτέιπ. Ξεκίνα τοποθετώντας πρώτα τα πολύ ανοιχτά λουλούδια κυρίως στις άκρες (σε γωνία με τον κεντρικό κάθετο άξονα του βάζου), μετά τοποθέτησε τα μεσαίου μεγέθους και στο τέλος βάλε τα μικρά, διακοσμώντας και τελειοποιώντας με αυτά το μπουκέτο.

pws tha stathoun ta loyloydia sto vazo

 

6. Τοποθέτησε το βάζο μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τα καλοριφέρ. Γενικώς, τα λουλούδια χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να διατηρηθούν περισσότερο. Αν θέλεις να κρατήσεις ένα μπουκέτο ζωντανό για ακόμα περισσότερο, μπορείς κάθε βράδυ να το βάζεις με το βάζο του στο ψυγείο και να το ξαναβγάζεις κάθε πρωί.

7. Άλλαξε το νερό κάθε δεύτερη μέρα (προσθέτοντας και πάλι το μείγμα ζάχαρης-ξυδιού-χλωρίνης), αφαιρώντας οποιοδήποτε χαλασμένο λουλούδι ή φύλλο και κόβοντας (και πάλι σε γωνία 45 μοιρών) τα κοτσάνια, ένα περίπου εκατοστό από το τέλος τους. Αν αμελήσεις αυτό το βήμα, τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στο νερό θα μειώσουν πολύ τη διάρκεια ζωής του μπουκέτου σου!