Ο οργανισμός μας λειτουργεί με έναν κιρκάδιο ρυθμό, έχει δηλαδή ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, με βάση το οποίο εκκρίνεται η ορμόνη μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου. Ένα μεταβλητό από μέρα σε μέρα ωράριο ύπνου απορρυθμίζει αυτό το ρολόι και τελικά επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της μέρας.
Τι να κάνεις:
-Βρες τις ώρες ύπνου που ικανοποιούν τον δικό σου οργανισμό. Ο μέσος όρος των 8 ορών είναι σωστός αλλά δεν είναι παρά μία μέση τιμή. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά τον ύπνο: Άλλοι μπορεί να χρειάζονται μόλις 7 ώρες, ενώ άλλοι νιώθουν καλά μόνο αν συμπληρώσουν 9.
-Βάλε ωράριο σε ό,τι αφορά τον ύπνο σου. Φρόντισε δηλαδή όχι μόνο να κοιμάσαι αρκετές ώρες καθημερινά, αλλά να πέφτεις στο κρεβάτι και να ξυπνάς ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα.
-Αν θέλεις να αλλάξεις το ωράριό σου, κάν’το σταδιακά. Αν για παράδειγμα θέλεις να αρχίσεις να ξυπνάς κάθε μέρα μία ώρα νωρίτερα, δώσε στον οργανισμό σου 1-2 εβδομάδες για να πετύχει τον νέο στόχο, βάζοντας ανά 2-3 μέρες το ρολόι 10 λεπτά νωρίτερα. Παράλληλα, φρόντισε να κάνεις τις αντίστοιχες αλλαγές στην ώρα που πέφτεις για ύπνο το βράδυ.