Υλικά
400 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο) (χυμό και ξύσμα)
Αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν ζυμώνουμε πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Κάνουμε μικρά μελομακάρονα, τους δίνουμε σχήμα με ένα τρίφτη και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C στον αέρα.Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.
Τips:
Παραδοσιακά τα μελομακάρονα είναι μακρόστενα. Αν όμως τα πλάσεις μικρά θα μελώσουν πιο εύκολα!
Μόλις πλάσεις τα μελομακάρονα θα πρέπει να δώσεις σχήμα με τον τρίφτη, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να μελώσουν καλύτερα.
Για να τα μελώσεις θα πρέπει να είναι ή το σιρόπι ή τα μελομακάρονα ζεστά. Το ένα από τα δύο.
Πασπαλίζεις με καρύδια αμέσως μόλις τα σιροπιάσεις για να κολλήσουν.
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.gr