Υπάρχει πιο απλό και νόστιμο πιάτο από τα τηγανητά αβγά (ή αβγά «μάτια»); Σίγουρα όχι! Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτή η τόσο γρήγορη και εύκολη συνταγή έχει τα μικρά μυστικά της:

-Χρησιμοποίησε το σωστό τηγάνι
Δεν χρειάζεται κάτι εξειδικευμένο. Ένα κλασικό αντικολλητικό τηγάνι είναι ό,τι πρέπει. Καλό είναι όμως να προσέξεις το μέγεθός του: Ένα πολύ μεγάλο τηγάνι για μόλις 2 αβγά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί η κενή επιφάνεια του τηγανιού (και τελικά να ψηθούν σε ψηλότερη θερμοκρασία από την επιθυμητή τα αβγά), ενώ ένα μικρό τηγάνι που δεν αφήνει χώρο στα αβγά να «απλωθούν», θα έχει ως αποτέλεσμα να ενωθούν τα ασπράδια.

-Διάλεξε την κατάλληλη λιπαρή ουσία
Το ελαιόλαδο είναι ό,τι καλύτερο για τα τέλεια αβγά μάτια. Αν θέλεις βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο. Το πόσο θα χρησιμοποιήσεις δεν έχει σχέση με το πόσα αβγά θα τηγανίσεις, αλλά κυρίως με το μέγεθος του τηγανιού. Θέλεις όλο το τηγάνι να είναι καλυμμένο με μια λεπτή στρώση λιπαρής ουσίας. Για ένα μέτριο τηγάνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο (ή 1 κουταλιά βούτυρο) θα είναι μάλλον αρκετές.

-Σπάσε τα αβγά προσεκτικά
Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να σπάσει ο κρόκος (που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει στα αβγά μάτια), προτίμησε να σπάσεις το αβγό σε επίπεδη επιφάνεια (πχ στον πάγκο της κουζίνας) και όχι στην άκρη του τηγανιού.

-Τηγάνισέ τα σωστά
Αφού ρίξεις το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε καυτό τηγάνι (σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία) και βεβαιωθείς ότι έχει «κάψει» (χωρίς να έχει αρχίσει να «καπνίζει), ρίξε τα αβγά και αμέσως κατέβασε τη θερμοκρασία στο μισό. Τηγάνισέ τα για 2-3 λεπτά, ρίχνοντας ανά διαστήματα λίγο από τη λιπαρή ουσία πάνω στο αβγό με ένα κουτάλι. Το αβγό είναι έτοιμο αμέσως μόλις δεις ότι το ασπράδι έχει σφίξει ομοιόμορφα.

-Σέρβιρε αμέσως
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα (και με προσεκτικές κινήσεις), μετάφερε τα αβγά σε ένα πιάτο και απόλαυσέ τα αμέσως, με λίγο φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο - και σίγουρα με 1-2 φέτες ψωμιού!