Υπάρχει τρόπος να κάνεις κάθε βράδυ καλό στο σώμα και την υγεία σου, βοηθώντας παράλληλα τον οργανισμό σου να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα;

Ναι, και περιλαμβάνει 4 απλά βήματα, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως «λειτουργούν»:

1. Περιόρισε την ποσότητα του καφέ που καταναλώνεις το απόγευμα.
Αν συχνά βρίσκεις τον εαυτό σου να έχει υπερένταση ή πονοκέφαλο το βράδυ, ίσως φταίει εκείνος ο τρίτος καφές που ήπιες αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, θεωρείται ασφαλές να καταναλώνει κανείς ακόμα και 400 mg καφεΐνης τη μέρα, δηλαδή περίπου 3 φλυτζάνια καφέ φίλτρου (μια δόση εσπρέσο μπορεί να περιέχει και λιγότερο από 50 mg καφεΐνης), αλλά, όπως επισημαίνει στις οδηγίες του ο ιατρικός οργανισμός, «όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές και τις ουσίες, και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ενέχει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους, να μας κάνει ευερέθιστους, να ανακατέψει το στομάχι μας, ακόμα και να προκαλέσει μικρούς μυϊκούς σπασμούς (τρέμουλο)». Άκου λοιπόν το σώμα σου και προσάρμοσε αντίστοιχα τις συνήθειές σου.

2. Άσε κάτω το κινητό σου 30 λεπτά πριν ξαπλώσεις για ύπνο.
Τουλάχιστον μισή ώρα πριν την ώρα του ύπνου, ρύθμισε το ξυπνητήρι σου (αν χρησιμοποιείς το κινητό για ξυπνητήρι) και μην ξανακοιτάξεις το κινητό σου μέχρι να κοιμηθείς. Το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού επιδρά στην παραγωγή της μελατονίνης, της χημικής ουσίας που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και μας βοηθά να κοιμηθούμε.

3. Πιες νερό (και απόφυγε το αλκοόλ).
Η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και να αφυδατώσει τον οργανισμό σου. Αντί λοιπόν για ένα ποτάκι πριν τον ύπνο προτίμησε να πιεις αρκετό νερό, για να παραμείνει ενυδατωμένο το σώμα σου κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

4. Φάε μια μικρότερη μερίδα για βραδινό.
Σύμφωνα με έρευνες, το μέγεθος της μερίδας που θεωρείται «κανονική» έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες γι’ αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν, τουλάχιστον στο βραδινό μας γεύμα, να αφαιρούμε το ένα τρίτο της μερίδας μας. Επίλεξε επίσης κάτι ελαφρύ, αποφεύγοντας οτιδήποτε πολύ λιπαρό. Προσπάθησε επίσης να έχεις καταναλώσει το βραδινό σου 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς, για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης.

Πάρε ιδέες για ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό.