Ακόμα κι αν είσαι από τους ανθρώπους που δίνουν μεγάλη σημασία στο να είναι ευγενικοί, ευχάριστοι και φιλικοί στις κοινωνικές συναναστροφές τους, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί -εν αγνοία σου ή, τουλάχιστον, όχι με δόλο- να επιμένεις να κάνεις, εκνευρίζοντας φίλους και γνωστούς.

Και είναι τα εξής:

1. Κοιτάζεις το κινητό σου ενώ κάποιος σου μιλάει
Το να προσέχουμε τον συνομιλητή μας είναι από τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας. Και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν απέναντί σου έχεις την κολλητή σου που σου γκρινιάζει για 465η φορά για τα προβλήματα στη σχέση της.

2. Μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου
Το να μονοπωλείς τη συζήτηση είναι όχι απλώς κουραστικό για τους παρευρισκόμενους αλλά και κακό για τη δημόσια εικόνα σου και την άποψη που έχουν οι άλλοι για εσένα: Έρευνες έχουν δείξει ότι μία από τις βασικές συνήθειες των αρεστών και δημοφιλών στο κοινωνικό περιβάλλον τους ανθρώπων είναι να ακούνε τον συνομιλητή τους και να κάνουν ερωτήσεις πάνω σε όσα εκείνος λέει.

3. Περιαυτολογείς
Σχετικό με το #2, αλλά ακόμα πιο εκνευριστικό είναι το να επαινείς τον εαυτό σου και να μιλάς συχνά για όσα έχεις καταφέρει. Φυσικά και μπορείς να μοιραστείς με φίλους και γνωστούς σου τον ενθουσιασμό σου για πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις περήφανη ή έστω χαρούμενη, αλλά ο τρόπος και η συχνότητα με την οποία αυτό συμβαίνει είναι σημαντικά.

4. Αργείς στα ραντεβού σου
Tο ξέρεις ήδη. Το να στήνεις τους άλλους σε μόνιμη βάση είναι πολύ ενοχλητικό. Σκέψου μόνο πόσο εκνευρίζεσαι όταν το κάνουν εκείνοι.

5. Είσαι υπερβολικά ακριβής στο μοίρασμα των λογαριασμών
Ναι, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, αλλά και το να χωρίζετε με την παρέα σου κάθε λογαριασμό, όταν βγαίνετε έξω, μέχρι το τελευταίο cent είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Αν κάποιος πληρώσει λίγο περισσότερα μία μέρα, θα πληρώσει λίγο λιγότερα την επόμενη. Δεν έγινε τίποτα.

6. Είσαι υπερβολικά χαλαρή με το μοίρασμα των λογαριασμών
Βέβαια, το να φτάνεις στο άλλο άκρο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και παρεξηγήσεις ανάμεσα στην παρέα. Για παράδειγμα, αν καθίσετε κάπου κι εσύ παραγγείλεις να φας ενώ όλοι οι υπόλοιποι πάρουν απλώς έναν καφέ, δεν είναι πολύ λογικό να μοιραστείτε εξίσου τον λογαριασμό. Αλλά, ακόμα κι αν εσύ ήσουν από αυτούς που ήπιαν μόνο καφέ και κάποιος άλλος παρήγγειλε φαγητό, το να προτείνεις να μοιραστείτε τον λογαριασμό μπορεί να ενοχλήσει κάποιον από την παρέα που δεν είχε την ίδια πρόθεση.

7. Γκρινιάζεις συνέχεια
Φυσικά και μπορεί να έχεις μια κακή μέρα και οι φίλοι σου πρέπει να είναι εκεί κυρίως για αυτές τις στιγμές, αλλά το να αντιμετωπίζεις συνολικά την καθημερινότητά σου μίζερα είναι πολύ πιθανό να κάνει τους άλλους να νιώθουν άβολα ή δυσάρεστα. Το να δεις τα πράγματα πιο θετικά δεν θα είναι όμως καλό μόνο για εκείνους, αλλά, κυρίως, για εσένα.

8. Κριτικάρεις και κουτσομπολεύεις
Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό: Μην είσαι επικριτική με τους άλλους και μην μιλάς άσχημα για ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Ακόμα κι αν δεν είναι κακοπροαίρετα τα σχόλιά σου, είναι πολύ πιθανό να εκλαμβάνονται ως τέτοια από τον περίγυρό σου και, τελικά, να δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για σένα.

 

Δες ακόμα: Το απόλυτο τρικ για να ελευθερώσεις μνήμη στο iphone σου