Μάλλον καθυστερημένα, το αντηλιακό έχει μπει πλέον όχι μόνο στην τσάντα θαλάσσης μας, αλλά και στο καθημερινό νεσεσέρ μας. Πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε όμως για αυτό;

 

UVA και UVB

Στην ιστοσελίδα του, το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (Skin Cancer Foundation), εξηγεί πως «δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, η UVA και η UVB, βλάπτουν το δέρμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και αυξάνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος». Η UVB ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα και ενοχοποιείται για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η UVA εισχωρεί στα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος και καταστρέφει τον συνδετικό ιστό κάτω από την επιδερμίδα, προκαλώντας φωτογήρανση (αν και νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι και η UVA συντελεί στην πρόκληση καρκίνου του δέρματος).

 

Τι σημαίνει ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) συμβολίζει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Πολλαπλασιάζοντας τον δείκτη SPF με τα λεπτά που χρειάζονται για να προκληθεί έγκαυμα αν δεν υπάρχει αντηλιακή προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος που μπορεί κανείς να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς να καεί, αν έχει βάλει αντηλιακό με τον συγκεκριμένο δείκτη προστασίας.
Αν για παράδειγμα κάποιος έχει αντοχή στον ήλιο 10 λεπτά (πριν αρχίσει να κοκκινίζει), βάζοντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, θα έχει 10 x 15 = 150 λεπτά προστασίας από τις ακτίνες UVB. Αυτό ωστόσο είναι μια αρκετά θεωρητική προσέγγιση, καθώς στην πραγματικότητα ο χρόνος αυτός επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος (broad spectrum) προστατεύουν και από τις ακτίνες UVA.

Victorias Secret unveiled today its Summer 2016 swimwear collection shot in French Polynesia

Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη αντηλιακού στο δέρμα μας;

Αυτό φυσικά εξαρτάται από την έκθεσή μας στον ήλιο και από τον τύπο δέρματός μας. Όπως τονίζει πάντως το Skin Cancer Foundation, «κανένα αντηλιακό, άσχετα από τον δείκτη προστασίας του, δεν αναμένεται να είναι αποτελεσματικό για περισσότερο από δύο ώρες χωρίς επανάληψη». Παράλληλα, είναι σημαντικό να γίνεται εκ νέου επάλειψη αμέσως μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με πετσέτα ή την έντονη εφίδρωση.

 

Μερικά σημαντικά ακόμα πράγματα για το αντηλιακό και την ηλιακή ακτινοβολία:

- Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο

- Είναι σημαντικό να απλώνεται σε ικανοποιητική ποσότητα και ομοιόμορφα στο δέρμα, ώστε να είναι αποτελεσματικό.

- Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από την άμμο (όπως επίσης από το νερό, το χιόνι ή τον πάγο), οπότε η ομπρέλα δεν παρέχει πλήρη κάλυψη από αυτή.

- Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα, έτσι, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο.