Στον κόσμο της Διατροφής, το πρωινό είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς. Διαιτολόγοι, γυμναστές και άλλοι ειδικοί μας ξορκίζουν να μη φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να φάμε ένα χορταστικό γεύμα, αναλύοντάς μας τα αναρίθμητα οφέλη αυτής της επιλογής.

Σκεφτήκαμε πιο πρακτικά και τους ζητήσαμε να μας πουν τι ακριβώς τρώνε οι ίδιοι κάθε μέρα για πρωινό.

Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κέντρου Διαιτολογικής υποστήριξης & Μεταβολισμού Nutribase, και πρώην πρωταθλητής με την ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης: «Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί, 1 αβγό βραστό, ντομάτα και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Πρόκειται για ένα γεύμα που προσφέρει σύνθετους υδατάνθρακες, 20 γρ. πρωτεΐνης και βιταμίνες – ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις την ημέρα σου».

Μίμης Χόρτσας, γυμναστής και συνιδιοκτήτης του αθλητικού και φυσικοθεραπευτικού κέντρου Performance Pros: «Συνήθως, για πρωινό επιλέγω φρέσκο χυμό πορτοκάλι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κουάκερ, μέλι, καρύδια και goji berries. Είναι ένα πρωινό που σε γεμίζει ενέργεια για όλη τη μέρα, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Εναλλακτικά, μια εύκολη λύση είναι ένα smoothie με μπανάνα, καρύδα, μήλο, φιστίκι και λίγη κανέλα – ένα πολύ γευστικό πρωινό που μπορείς να πάρεις μαζί σου ακόμη και στη δουλειά».

Αφροδίτη Βέρρου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Yoga και Pilates instructor: «Vegan νόστιμο πρωινό το οποίο με κρατάει, χωρίς να με βαραίνει: 1 κούπα corn flakes ή νιφάδες βρώμης ή νιφάδες ντίνγκελ (χωρίς ζάχαρη) με γάλα αμυγδάλου, με 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο καρύδι, 1 φρούτο εποχής ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά σούπας ταχίνι ολικής αλέσεως και κανέλα».

Λίτσα Αλεξίου, personal trainer (η προσωπική γυμνάστρια της Δούκισσας Νομικού): «Για πρωινό, τρώω συνήθως μια τηγανίτα, παρόμοια με αυτή που έχει δείξει και η Δούκισσα εδώ, στο Dutchesss Daily. Τη φτιάχνω βάζοντας 3-4 ασπράδια αβγών και βρώμη (πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης, την οποία θεωρώ σημαντική για μια σωστή διατροφή). Μόνο που, αντί για γιαούρτι, προσθέτω συνήθως μπανάνα και μέλι –για ενέργεια που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στο πρωινό μας».

Ευγενία Καφετζή, πρώην αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, προπονήτρια της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης ΑΝΟ Μεταμόρφωσης: «Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε καλούς υδατάνθρακες για να έχουμε ενέργεια. Ένα πολύ καλό πρωινό είναι γάλα με βρώμη, cranberries, λιναρόσπορο, μέλι και ένα φρούτο εποχής. Η βρώμη βοηθά στη διατήρηση των μυών και είναι παράλληλα πλούσια σε υδατάνθρακες. Πολλές φορές, περίπου μισή ώρα πριν από το πρωινό μου (για να απορροφηθεί σωστά η βιταμίνη C), πίνω ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Επίσης, αποφεύγω τον καφέ. Προτιμώ, κατά τη διάρκεια της μέρας, πράσινο τσάι ή λουΐζα, που είναι αποτοξινωτικά».

Πάνος Μπαλατσινός, Managing Director των Base Training & Cross Training Clubs: «Συνήθως, επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, τρώω ένα μπολ με corn flakes ολικής άλεσης. Τα συνοδεύω με κατσικίσιο γάλα, αντί για αγελαδινό, καθώς το κατσικίσιο, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των πρωτεϊνών του, έχει καλύτερη πρωτεϊνική απορρόφηση και είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Είναι επίσης ιδανικό για όσους έχουν ελαφριά δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα από το αγελαδινό γάλα».