Αφού μας πρότεινε τις 5 τροφές που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας το 2017, ο Κλινικός Διαιτολόγος –Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος μας προτείνει τις 5 τροφές που πρέπει να βγάλουμε από αυτή.

«Ο κανόνας λέει ότι δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε καλά και καλά. Πως να το κάνουμε όμως, κάποια πρέπει να αποφεύγονται!» λέει ο ίδιος. Ποια είναι αυτά;

Μπάρες δημητριακών
Σίγουρα οι μπάρες διαφημίζονται ως ένα πολύ υγιεινό σνακ, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αν κοιτάξετε λίγο προσεκτικά την διατροφική επισήμανση θα δείτε ότι από τα 100 γρ. προϊόντος, τα 60-70 γρ. είναι υδατάνθρακες, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν καθαρή ζάχαρη.

Επεξεργασμένα κρεατικά
Έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) έδειξε ότι καθημερινή κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον κ.ά.) αυξάνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 16%!

Δημητριακά πρωινού
Σίγουρα όταν ξεκινήσαμε να συστήνουμε την κατανάλωση δημητριακών για πρωινό, δεν είχαμε στο μυαλό μας τα δημητριακά που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Η περιεκτικότητά τους πια είναι πολύ υψηλή σε ζάχαρη. Προσπαθήστε να εντοπίσετε εκείνα με τις μικρότερες ποσότητες σακχάρων ανά μερίδα.

Αρτοσκευάσματα (κριτσίνια, τσουρέκια, μπισκότα κλπ.)
Η επεξεργασία των τροφίμων αυτών αφαιρεί πολλά θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, μέταλλα κ.ά.) και προσθέτει συστατικά που είναι λιγότερο υγιεινά, όπως τρανς λιπαρά, αλάτι και επιπλέον ζάχαρη. Οι θερμίδες που περιέχονται σε 100γρ. τέτοιων προϊόντων ξεπερνά τις 500!

Τα αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνει σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα