Αφού ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας απαντήσει στις συνήθεις απορίες για το βραδινό γεύμα, της θέσαμε το εξής ερώτημα: «Τοστ, γιαούρτι ή ομελέτα όταν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε κάτι άλλο;». Να τι μας απάντησε:

«Η απάντηση είναι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ. Εξαρτάται από το μεσημεριανό που έχει προηγηθεί, από το είδος της διατροφής που ακολουθούμε, από το ήδη υπάρχον βάρος μας και φυσικά το ιατρικό μας ιστορικό. Κρίνω λοιπόν σκόπιμο να αναλύσουμε την κάθε επιλογή ξεχωριστά και έτσι να έχετε τα εφόδια και τις γνώσεις προκειμένου να τις προσαρμόσετε στη δική σας διατροφή!».

Τοστ με 40 γρ ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα & τυρί χαμηλό σε λιπαρά
Η συγκεκριμένη επιλογή περιέχει 290 θερμίδες, 30 γρ. υδατάνθρακες, 20 γρ. πρωτεΐνες και 10 γρ. λιπαρά. Το τοστ ανήκει στα βραδινά τα οποία δεν περιέχουν πολλές θερμίδες αλλά οι μισές από αυτές αποδίδονται στις πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να μας δημιουργήσουν κορεσμό και έτσι να μην αναζητήσουμε φαγητό μέχρι να κοιμηθούμε. Το συστήνω κυρίως όταν το μεσημεριανό είναι κάποιο μαγειρευτό φαγητό. Αν έχουμε καταναλώσει ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό, μπορούμε το βράδυ να επιλέξουμε ένα τοστ το οποίο θα συνοδεύεται από μία πολύχρωμη σαλάτα.

Γιαούρτι (με φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μέλι)
Είτε σκέτο, είτε με φρούτα, είτε με μέλι και ξηρούς καρπούς, είτε με δημητριακά πρωινού, με το γιαούρτι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ ελαφρύ αλλά παράλληλα γευστικό βραδινό. Περιέχει από 120 έως 280 θερμίδες ενώ περιέχει μόνο υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά. Θα το σύστηνα για βραδινό κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου του σωματικού βάρους είτε όταν το μεσημεριανό είναι αρκετά «πλούσιο».

Ομελέτα λαχανικών με τυρί χαμηλών λιπαρών ή γαλοπούλα
Η συγκεκριμένη επιλογή περιέχει από 245 θερμίδες (14 γρ. πρωτεΐνης και 21 γρ. λιπαρών) έως 395 θερμίδες (28 γρ. πρωτεΐνης, 31 γρ. λιπαρών). Το συγκεκριμένο βραδινό υπερτερεί των υπολοίπων στο κομμάτι του κορεσμού δεδομένου ότι η πρωτεΐνη που περιέχεται στα αυγά, στη γαλοπούλα και το τυρί θα μας χορτάσουν για περισσότερη ώρα. Συστήνεται είτε σε άτομα που ακολουθούν πιο πρωτεϊνικές διατροφές, είτε όταν το μεσημεριανό αποτελείται κυρίως από ζυμαρικά ή λαδερά (λόγω του ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορούν να μας χορτάσουν για αρκετή ώρα).

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr