Φέτος, ξέχνα τις δίαιτες και τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για αδυνάτισμα. Αν θέλεις πράγματι να κάνεις κάτι για εσένα τη νέα χρονιά, ακολούθησε αυτά τα 7 βήματα για να αλλάξεις τη διατροφή σου.

  • Καθάρισε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας από οτιδήποτε ανθυγιεινό.
    Σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια και μπισκότα, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπέικον, σαλάμια και κατεψυγμένες σφολιάτες αλλά και αναψυκτικά ή αλκοόλ είναι καλύτερο να μην υπάρχουν πουθενά στην κουζίνα σου. Όσο λιγότερες ανθυγιεινές τροφές (και περισσότερες υγιεινές) έχεις προσβάσιμες, τόσο πιθανότερο είναι να αποφύγεις τις ατασθαλίες.
  • Μαγείρεψε
    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό φαγητό. Μάθε νέες συνταγές (προσπάθησε να μαγειρεύεις μια νέα υγιεινή συνταγή κάθε μήνα), ανακάλυψε τρόφιμα που δεν είχες δοκιμάσει (ακόμα δεν ξέρεις πώς μαγειρεύεται η κινόα;) ή πειραματίσου με τις πρώτες ύλες σου (αντί για άλλη μια σούπα, δοκίμασε να κάνεις τις φακές σαλάτα, για παράδειγμα). Το να μαγειρεύεις περισσότερο, χωρίς κατ’ ανάγκη να σπαταλάς άπειρες ώρες στην κουζίνα, θα σου δώσει περισσότερο έλεγχο της καθημερινής διατροφής σου.
  • Άρχισε να προγραμματίζεις τα γεύματά σου
    Αφού αρχίσεις λοιπόν να μπαίνεις πιο συχνά στην κουζίνα, προσπάθησε να προγραμματίζεις τα γεύματα της ημέρας σου. Πάρε μαζί σου στη δουλειά ένα ταπεράκι με το μεσημεριανό σου (διατήρησε μικρή τη μερίδα – θα χορτάσεις και παράλληλα δεν θα «βαρύνεις» στο γραφείο), βάλε ένα φρούτο στην τσάντα σου για σνακ και φρόντισε να έχεις φρέσκα αβγά και λίγες πιπεριές στο ψυγείο σου για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη και ελαφριά ομελέτα το βράδυ, όταν πεινάσεις.
  • Βάλε περισσότερα λαχανικά στο σπίτι σου
    Το ιδανικό είναι φυσικά να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά είναι καλό να έχεις και ένα «plan B». Για παράδειγμα, κατεψυγμένα λαχανικά (πχ μπρόκολο, σπανάκι), κονσέρβες (πχ μανιτάρια, ψιλοκομμένες ντομάτες) και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη (πχ σύκα, σταφίδες ή goji berries) θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές όταν το ψυγείο σου είναι άδειο.
  • Σκέψου πόση επεξεργασία έχουν υποστεί τα τρόφιμα που επιλέγεις
    Είσαι στο super market, μπροστά από το ράφι των δημητριακών πρωινού. Αναλογίσου πόση επεξεργασία και προσθήκη συστατικών έχει υποστεί κάθε επιλογή σου. Γιατί να διαλέξεις κάτι με συντηρητικά και ζάχαρη, τη στιγμή που μπορείς να ξεκινάς τη μέρα σου με κάτι πολύ πιο υγιεινό, όπως η βρώμη; Πρόσθεσέ της μέλι, κολοκυθόσπορους και σταφίδες και σέρβιρέ τη με λίγο γάλα για να την απογειώσεις γευστικά! Φέρσου αντίστοιχα για κάθε σου γεύμα.
  • Κάνε περισσότερες vegetarian επιλογές
    Μπορεί να μην έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις vegan ή vegetarian, αλλά έχεις μόνο να αποκομίσεις οφέλη από το να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου μερικά παραπάνω χορτοφαγικά γεύματα ή και κάποιες χορτοφαγικές μέρες. Δοκίμασε: Ένα πιάτο καλομαγειρεμένα όσπρια αντί για μπριζόλα, ένα smoothie αντί για τοστ και σαλάτα με αβοκάντο αντί για σαλάτα με κοτόπουλο.
  • Μην φτάνεις στα άκρα
    Δεν έχεις κανένα λόγο να αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου τα αγαπημένα σου φαγητά, ακόμα κι αν είναι «παχυντικά». Απλώς φρόντισε να κρατάς μια ισορροπία. Άλλοι προτιμούν να έχουν μια ελεύθερη μέρα την εβδομάδα και να προσέχουν τη διατροφή τους όλες τις υπόλοιπες μέρες, άλλοι προτιμούν να τρώνε σχεδόν καθημερινά δύο μόνο μπουκιές από το αγαπημένο τους γλυκό και άλλοι απλώς προσέχουν λίγο παραπάνω μετά από μια ατασθαλία. Η «ισορροπημένη» διατροφή μπορεί για κάθε έναν να έχει διαφορετική ερμηνεία. Εσύ βρες τι δουλεύει για εσένα και ακολούθησέ το.