Γενικώς, δεν μου αρέσει ο καφές, αλλά ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να είναι περιορισμένη, οπότε προσωπικά δεν πίνω καθόλου. Τι κάνω λοιπόν για να έχω ενέργεια τόσο όταν ξυπνάω όσο και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας; Τα μυστικά μου είναι 3!

Ξεκινάω τη μέρα μου με γυμναστική
Παλιά μου φαινόταν βουνό, αλλά πλέον έχω παρατηρήσει ότι η πρωινή γυμναστική δεν με κουράζει, αντιθέτως, με γεμίζει ενέργεια. Αν βέβαια εσύ δουλεύεις πολύ νωρίς και δεν προλαβαίνεις να κάνεις ολόκληρη προπόνηση το πρωί, αυτό που έχω να σου προτείνω είναι, όσο κι αν βαριέσαι, να ξεκινάς τη μέρα σου με 5-10 λεπτά διατάσεων και ασκήσεων για να ενεργοποιήσεις το σώμα και τον μεταβολισμό σου. Πίστεψέ με, πιάνει!

Τρώω υγιεινά και ελαφριά
Έχεις παρατηρήσει ότι μετά από ένα τεράστιο (και παχυντικό) γεύμα σε πιάνει λήθαργος; Εγώ κάθε φορά που τρώω πολύ θέλω μετά μόνο να κοιμηθώ! Όχι, δεν είναι η ιδέα μας. Η αλήθεια είναι ότι τα γεύματά μας επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να αποφύγω λοιπόν να νιώθω υποτονική, τρώω μικρά γεύματα και σνακ κάθε 3-4 ώρες και αποφεύγω οτιδήποτε βαρύ και πολύ λιπαρό. Σου προτείνω αντί για junk food και σοκολάτες, να διαλέγεις περισσότερο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως προϊόντα ολικής άλεσης), ξηρούς καρπούς, αβγά και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες!

Πίνω πολύ νερό
Να ξέρεις πως η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εξάντλησης αλλά και σε πονοκεφάλους. Εγώ έχω πάντα μαζί μου, όπου κι αν πάω, ένα τεράστιο μπουκάλι με νερό (το καλοκαίρι συχνά προτιμώ παγωμένο πράσινο τσάι που έχω φτιάξει στο σπίτι). 

Plus: Αν ΔΕΝ είσαι κι εσύ έγκυος (γιατί σε αυτή την περίοδο πρέπει να είσαι πολύ πιο προσεκτική με οτιδήποτε βάζεις στη διατροφή σου και οπωσδήποτε να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου), μπορείς επίσης να «ψαχτείς» και με διάφορα βότανα και φυτά όπως πχ το ginseng. Πρόκειται για ένα βότανο που θεωρείται πάρα πολύ τονωτικό (ίσως έχεις ακούσει ξανά το όνομά του, καθώς περιέχεται σε αρκετά energy drinks, αλλά μπορείς να το βρεις και με άλλες μορφές, πχ σε συμπληρώματα διατροφής, σε τσάι, ακόμα και σε σκόνη για το προσθέσεις σε φαγητά ή ροφήματα). Παράλληλα, εκτός του ότι προσφέρει ενέργεια, θεωρείται σούπερ αντιοξειδωτικό και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!