Κι όμως, η ευτυχία είναι θέμα ...γονιδίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποιοι άνθρωποι έχουν τη φυσική προδιάθεση να νιώθουν λιγότερο άγχος και στεναχώρια από κάποιους άλλους, λόγω ενός συγκεκριμένου γονιδίου στον εγκέφαλό τους. Υποστηρίζουν βέβαια, πως μόνο περίπου το ένα τρίτο του επιπέδου της ευτυχίας είναι γενετική. Τα υπόλοιπα, είναι στο χέρι μας.

Σκέφτηκα λοιπόν, τρόπους για να είμαστε ακόμη πιο ευτυχισμένοι αυτό το καλοκαίρι. Αφού όλα είναι στο χέρι μας, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Ξεκινάω:

1. Πάρτε ένα καλό βιβλίο
Αυτό φαντάζομαι πως το κάνετε ήδη. Κι αν όχι, κάντε το. Να ξέρετε πως, όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε. Και, όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο χαρούμενοι γινόμαστε.

2. Μην μπαίνετε στα social media
Ναι, και αυτό το λέω εγώ που έχω εμμονή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η εμμονή όμως δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε την κάθε στιγμή. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε χάσει στιγμές ευτυχίας προσπαθώντας απλά να τις απαθανατίσουμε για να τις ποστάρουμε στο ίνσταγκραμ; Πολλές. Γι' αυτό προτείνω αυτό το καλοκαίρι να χαρούμε την αληθινή ζωή και όχι μια ψεύτικη-ινσταγκραμική.

3. Πάρτε μαζί σας τα κατοικίδιά σας
Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα. Πολλές φορές τα τετράποδα φιλαράκια μας αναγκάζονται να μένουν μόνα τους πίσω στο σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο για ζώα, γιατί τα αφεντικά τους δεν μπορούν για διάφορους λόγους να τα πάρουν μαζί τους. Μα τα κατοικίδια έχουν ευθύνες. Εάν δεν μπορεί κάποιος να τις αναλάβει, τότε ποιος ο λόγος να πάρει ένα; Επιλέξτε επομένως να πάτε κάπου που θα επιτρέπονται τα κατοικίδια έτσι ώστε να πάρετε μαζί σας και το τετράποδο φιλαράκι σας. Δεν φαντάζεστε πόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε και εσείς - αλλά και εκείνο.

4. Κάντε ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σας κάθε πρωί
Εάν δεν αγαπήσετε εσείς τον εαυτό σας, τότε ποιος θα το κάνει; Εάν δεν πείτε εσείς κάποιον καλό λόγο σε εσάς, μην περιμένετε να το κάνει κάποιος άλλος. Βάλτε το μαγιό σας, νιώστε αυτοπεποίθηση, χαμογελάστε και απολαύστε τις βουτιές σας!

5. Κάντε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει
Δεν έχει σημασία τι. Διαλέξτε κάτι που θέλετε να κάνετε εδώ και καιρό... Ένα μικρό τατουάζ, σκι, καταδύσεις, χορό, skydiving... Δεν ξέρω. Οτιδήποτε σας βγάζει εκτός της «comfort zone» σας. Πιστέψτε με, θα ανακαλύψετε τα όριά σας μέσα από συναρπαστικές εμπειρίες και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη χαρά. (Με προσοχή όμως, ε; Μην το παρακάνουμε!)

6. Να είστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους που αγαπάτε
Το να μοιράζεστε τα αληθινά σας συναισθήματα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, είναι το κλειδί για την ευτυχία. Μιλήστε χωρίς φόβο για όσα σας απασχολούν και φυσικά ακούστε τους άλλους με κατανόηση. Μια εποικοδομητική συζήτηση θα σας λυτρώσει από όσα σας βασανίζουν.

7. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα
Μην κάνετε τίποτα άλλο. Ένας από τους πιο ξεκούραστους τρόπους για να εκτιμήσετε τα δώρα της ζωής είναι να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Ναι, το παραδέχομαι. Μπορώ να το κάνω αυτό κάθε μέρα. #sunsetlover

8. Ξυπνήστε για την ανατολή του ηλίου (οκ, τουλάχιστον μία φορά)
Ένα μικρό θαύμα συμβαίνει μπροστά μας. Μια νέα μέρα ξεκινά. Ο ήλιος είναι μια απίστευτη κινητήριος δύναμη, επομένως είναι ο καλύτερος και ο πιο αισιόδοξος τρόπος να ξεκινάμε την ημέρα μας.

9. Να τρώτε πιο ελαφριά γεύματα
Να ξέρετε πως όσα τρώτε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα ... νεύρα σας και τη διάθεσή σας! Προτείνω λοιπόν να τρώτε βιολογικά και ελαφριά πιάτα γιατί, συν τοις άλλοις, «καλμάρουν» τα νεύρα. Για να μην μιλήσω για τις τύψεις και τις ενοχές μετά τις «γουρουνιές».

10. Χαμογελάστε σε αγνώστους
Αν έχετε αρνητική ενέργεια ή αν νιώθετε αγχωμένοι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να... χαμογελάσετε! Ναι, το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη, που είναι φυσικά παυσίπονα. Χαμογελάστε σε έναν περαστικό και φτιάξτε όχι μόνο τη δική σας μέρα αλλά και τη δική του. Btw, εδώ θα βρείτε τους 10 δικούς μου λόγους για να χαμογελώ καθημερινά.