Μία από τις πρώτες και πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνει κάποιος σε μια εγκυμονούσα είναι η εξής: «Πόσα κιλά έχεις πάρει;». Λες και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτή μας τη φάση. Όχι, δεν είναι. Κι εμένα βέβαια αυτό με ρωτούν συνεχώς. Μου έρχονται πολλά μηνύματα γυναικών που βρίσκονται επίσης σε «ενδιαφέρουσα» και μου γράφουν για τη μεγάλη αγωνία που έχουν σχετικά με τα κιλά. Γι 'αυτό λοιπόν σήμερα, αποφάσισα να γράψω ένα σχετικό κείμενο.

Στην εγκυμοσύνη θα πάρεις κιλά. Τελεία. Περισσότερα ή λιγότερα δεν έχει σημασία. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από τη διατροφή σου. Ο εφιάλτης της ζυγαριάς επομένως, φίλη μου, δεν πρέπει να σου γίνεται εμμονή. Δεν σου λέω να ξεφεύγεις σε καθημερινή βάση και να τρως όλα τα γλυκά του κόσμου, ούτε όμως και να πεινάς, να λιγουρεύεσαι κάτι και να μην το τρως επειδή φοβάσαι να μην παχύνεις. Πάντα υπάρχει η μέση λύση. Φάε δύο σοκολατάκια αντί για 15, ή δύο φέτες ψωμί με μέλι το πρωί αντί για 4. Σκέψου πως σε λίγο καιρό θα κάνεις και την καμπύλη ζαχάρου...!

Επειδή λαμβάνω πολλά μηνύματα καθημερινά με την τυπική αυτή ερώτηση περί κιλών και διατροφής, θα σου απαντήσω πως έχω πάρει 7 κιλά και μόλις μπήκα στον 8ο μήνα. Και, όπως μου είπε ο γιατρός μου, τους τελευταίους δύο μήνες θα πάρω μαζεμένα κάποια ακόμη, γιατί τότε είναι που μεγαλώνει το μωρό.

Στόχος μου εξαρχής ήταν να απολαύσω αυτή την υπέροχη περίοδο και να συνεχίσω να κάνω ό,τι έκανα και πριν -εφόσον όλα είναι φυσιολογικά. Δεν άρχισα να «τρώω για δύο», αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα! Να ξέρεις πως δεν ισχύει καθόλου αυτή η λογική. Πρέπει όντως να τρως περισσότερο στην εγκυμοσύνη, αλλά μιλάμε μόνο για κάποιες θερμίδες παραπάνω. Τρώω λοιπόν, ακριβώς όπως πριν, απλώς τώρα επιλέγω πιο συχνά γεύματα με μακαρόνια και πατάτες (όχι τηγανιτές, μου φέρνουν καούρες). Επίσης, έχω συνεχίσει να κάνω γυμναστική, απλώς πιο χαλαρά και πιο εξειδικευμένα. Τέλος, αν λιγουρευτώ κάτι γλυκό (πράγμα σπάνιο βέβαια, είμαι του αλμυρού περισσότερο) το τρώω αμέσως, γιατί μετά αυτή η λιγούρα συσσωρεύεται, μέχρι που κάποια στιγμή ξεσπάω και ενδίδω επί 100!

Κάτι που επίσης με έχει βολέψει είναι ότι από την αρχή ζυγίζομαι μία με δύο φορές τον μήνα για να ξέρω πού βρίσκομαι. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι γιατροί συμβουλεύουν να παίρνουμε σχεδόν ένα κιλό ανά μήνα. (Μην ξεχνάς πως όταν δεν έχεις απότομες αυξομειώσεις βάρους, έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις ραγάδες).

ΩΣΤΟΣΟ. Όπως και να έχει, όσα κιλά και αν πάρεις, δεν έχει σημασία -από τη στιγμή που ο γιατρός σου είναι ok. Προσπάθησε να μην το παρακάνεις έτσι ώστε όταν γεννήσεις να είσαι πιο ευέλικτη, να έχεις κουράγιο και όρεξη για να χαρείς το μωρό και όχι να σκέφτεσαι τα παραπανίσια κιλά. Να ξέρεις πως -φυσικά- αυτά τα «τρώω τα πάντα αλλά δεν παχαίνω» δεν ισχύουν. Ειδικά στην εγκυμοσύνη, που το πρήξιμο και η κατακράτηση κάνουν party. Μην νιώθεις λοιπόν περίεργα αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη δική σου περίπτωση. Είναι ψέμα. Όμως, με υγιεινή διατροφή -προσοχή, όχι δίαιτα- και λίγη άσκηση, εφόσον φυσικά ο γιατρός στο επιτρέπει, τότε μην ανησυχείς καθόλου. Αλλά γιατί να ανησυχείς έτσι κι αλλιώς; Κιλά είναι. Θα τα χάσεις. Πιο γρήγορα, πιο αργά, δεν έχει σημασία. Μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλες γυναίκες. Άκου το σώμα σου, άκου τις δικές σου ανάγκες. Μην πιέζεσαι. Το μόνο που έχει σημασία είναι το θαύμα που θα κρατάς σε λίγες εβδομάδες στην αγκαλιά σου. Υπάρχει κάτι καλύτερο;