Κάθε φορά που ανεβάζω κάτι που έχει να κάνει με τη διατροφή μου γίνεται χαμός. Οι ερωτήσεις σας και τα σχόλιά σας πέφτουν βροχή. Σας έχω πει πως σε αυτά τα θέματα εμπιστεύομαι τον πολύ καλό μου φίλο και Διατροφολόγο Γιώργο Μουλίνο. Οι περισσότερες συνταγές που σας δείχνω είναι δικές του προτάσεις, όπως φυσικά και η πεντανόστιμη light πίτσα! Ναι, ναι, ο Γιώργος Μουλίνος σου επιτρέπει να τρως ακόμη και πίτσα ;-)

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματά σας είναι γιατί δεν χάνετε βάρος ενώ κάνετε δίαιτα. Του ζήτησα, λοιπόν, να μου δώσει μια σαφή απάντηση με επιχειρήματα. Ιδού όσα μου είπε:

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να μη χάνει κιλά ενώ κάνει δίαιτα

-Μειώνουμε πολύ απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε στην αρχή της δίαιτας. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεταβολισμός μας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, μειώνοντας τις ημερήσιες απαιτήσεις αυτοσυντήρησής του. Ο οργανισμός ανησυχεί για την απότομη μείωση των θερμίδων, δεν γνωρίζει αν γίνεται εκούσια ή ακούσια και οδηγείται σ'αυτή την προσαρμογή. (Αυτό σημαίνει πως ο μεταβολισμός μας γίνεται αργός και δεν κάνει καύσεις.)

-Δεν κατανέμουμε σωστά τα γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται να χτίσει ένα βιολογικό ρολόι. Έρευνες έχουν δείξει ότι προβλήματα με το βάρος, δεν έχουν μόνο αυτοί που τρέφονται με τεράστιες ποσότητες, αλλά και αυτοί που τρέφονται άτακτα σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την ποιότητα των γευμάτων. Πρέπει λοιπόν να τρώμε 3 βασικά ισορροπημένα γεύματα και 2 ενδιάμεσα μικρά γεύματα (σνακ) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη για την παραγωγή έργου και να μην επιτρέπουμε την ενεργοποίηση του αρχέγονου ενστίκτου αυτοσυντήρησης που ονομάζουμε πείνα.

-Δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσοστιαία αναλογία των θρεπτικών συστατικών στα γεύματα ώστε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό της λιπόλυσης. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, είναι αποτέλεσμα έρευνας και απαιτεί τη συμβουλή ειδικού.

-Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μειώσει κατά πολύ τη φυσική του δραστηριότητα. Δυστυχώς, έχει οικειοποιηθεί τον καθιστικό τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητο, το ασανσέρ, την καρέκλα γραφείου, τον καναπέ στο σπίτι κλπ. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε τη χρήση των προαναφερθέντων και να χρησιμοποιούμε περισσότερο τους μυύς μας για να εξυπηρετούμε τις καθημερινές μας ανάγκες -όσο αυτό είναι δυνατό.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια τον MS/PhD Βιοχημίας της Άσκησης και της Διατροφής -και φίλο- Γιώργο Μουλίνο!

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 902.2046 - 210 9025.103 - 210 9025.700
Fax: 210 9025.464
E-mail: moulinos@otenet.gr
Web Site http://www.moulinos-g.gr

 

Βρείτε προτάσεις από τη διατροφή μου εδώ.