Είτε θέλεις να μαζεύεις περισσότερα likes στο instagram, είτε απλά πειραματίζεσαι, βγάζοντας ωραίες φωτογραφίες για το αρχείο σου, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα σε βοηθήσουν:

 

Elliott and His Hen Cover Image 1500x1000

Απλότητα

Εξάλειψε όλα τα περιττά στοιχεία από το κάδρο σου, έτσι ώστε το μάτι να πέφτει κατευθείαν στο θέμα της φωτογραφίας σου. Όταν έχεις ένα πολύ δυνατό κυρίως θέμα (πρόσωπο, αντικείμενο, κάποιο ζωάκι), καλό είναι να έχεις επιλέξει ένα απλό φόντο για να το αναδείξεις. Η γενική ιδέα είναι ότι τα δευτερεύοντα στοιχεία της φωτογραφίας σου πρέπει να μην «υπερβαίνουν» το βασικό σου θέμα.

 

 

0011

Εγγύτητα

Αν θέλεις να φωτογραφίσεις ένα συγκριμένο αντικείμενο, ένα ζώο ή ένα πρόσωπο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πλησιάσεις και να το φωτογραφίσεις από κοντά. Θυμήσου ότι, ειδικά σε μια φωτογραφία πορτρέτου, τη δύναμη τη δίνει το πρόσωπο που φωτογραφίζεις και ο τρόπος που επιλέγεις να το κάνεις

 

 

editing marketing videos rule of thirds

Ο «Κανόνας των Τρίτων»

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς κανόνες της φωτογραφίας και της οπτικής γενικά, που προκύπτει από τη λειτουργία του ανθρώπινου ματιού, που «σαρώνει» ακριβώς όπως διαβάζουμε: από τα αριστερά προς τα δεξιά. Για να τον εφαρμόσεις, χώρισε νοερά το κάδρο σου σε 3 ίσα μέρη οριζοντίως και 3 ίσα μέρη καθέτως (φαντάσου δύο παράλληλες κάθετες γραμμές που ισαπέχουν και 2 παράλληλες οριζόντιες). Οι ιδανικές θέσεις για να τοποθετήσεις το θέμα (ή τα θέματα, τα βασικά στοιχεία) της εικόνας σου είναι τα σημεία όπου τέμνονται αυτές οι γραμμές – και όχι στο κέντρο του κάδρου. Τόσο οι φωτογραφικές μηχανές όσο και η κάμερα των περισσότερων κινητών διαθέτουν τη λειτουργία του πλέγματος (Grid) που θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις τον Κανόνα των Τρίτων.

 

 

62305 R3L8T8D 650 18.png

Photo credit: Steve McCurry

Πορτρέτο

Ένα άλλο trick που μπορείς να εφαρμόσεις όταν φωτογραφίζεις ένα πρόσωπο, είναι να τοποθετήσεις ένα από τα δύο μάτια του στο κέντρο του κάδρου σου. Με αυτόν τον τρόπο, το βλέμμα του προσώπου δίνει την αίσθηση ότι σε «ακολουθεί».

 

 

798405 650 1455612520 ar

Η «Χρυσή Ώρα»

Όταν πρόκειται για τοπίο ή για οποιαδήποτε φωτογραφία σε εξωτερικό χώρο, θυμήσου ότι η ώρα της ημέρας έχει άμεση σχέση με το φως, άρα και με το αποτέλεσμα της φωτογραφίας σου. Οι φωτογράφοι αποκαλούν «Χρυσή Ώρα» το διάστημα λίγο μετά την ανατολή του ήλιου ή λίγο πριν από τη δύση του. Αυτές τις δύο σύντομες χρονικές περιόδους της ημέρας, το φως και τα χρώματα είναι στην καλύτερη στιγμή τους.

 

 

465910659

Το φως

Μιλώντας για φως και χρώματα, θυμήσου ότι η πηγή του φωτός πρέπει να φωτίζει απευθείας το θέμα σου για την καλύτερη απεικόνισή του. Όταν θέλεις να βγάλεις, για παράδειγμα, μια ωραία φωτογραφία ενός προσώπου, πολύ σημαντικό είναι να πέφτει σωστά το φως πάνω σε αυτό. Ωστόσο, μπορείς να παίξεις με το φως, προσθέτοντας δραματικότητα και χαρακτήρα στη φωτογραφία σου: Η τεχνική «contre-jour» θέλει την κάμερα να κοιτάζει κατευθείαν στην πηγή του φωτός, περιγράφοντας έτσι μόνο τη σιλουέτα του θέματος και δίνοντας ένα αποτέλεσμα πιο ατμοσφαιρικό.

 

 

62755 R3L8T8D 650 42.png

Photo credit: Steve McCurry

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα

Ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται αποτελεί ένα πολύ ωραίο «καμβά» για μια φωτογραφία. Η εικόνα γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα αν αυτό το μοτίβο διακόπτεται ξαφνικά από το βασικό θέμα (αντικείμενο ή πρόσωπο).

 

 

Antonio Olmos street phot 006

Κίνηση

Όταν η φωτογραφία σου έχει κίνηση, δώσε «χώρο» στο κάδρο σου μπροστά από το κινούμενο θέμα, για να προσδιορίσεις την κατεύθυνση της κίνησης και να προσδώσεις δυναμική στην εικόνα σου.

 

 

Dry Etosha Pan

Ορίζοντας

Αν στη φωτογραφία σου φαίνεται ο ορίζοντας, φρόντισε αυτός να είναι ευθυγραμμισμένος με το κάδρο σου. Θυμήσου εδώ και τον Κανόνα των Τρίτων. Ο ορίζοντας θα δείξει καλύτερα αν είναι τοποθετημένος σε μία από τις δύο οριζόντιες νοητές γραμμές και όχι στο κέντρο της εικόνας.

 

 

11821954 545396155614676 1717566831 n

Κάδρο μέσα στο κάδρο

Ο πιο απλός τρόπος για να κάνεις μια φωτογραφία εντυπωσιακή και δυναμική, είναι να προσθέσεις ένα δεύτερο κάδρο στο κάδρο σου. Ένα οποιοδήποτε πλαίσιο που θα περιβάλλει το κυρίως θέμα μπορεί να λειτουργήσει θεαματικά τόσο για ένα πορτρέτο όσο και για ένα τοπίο.

 

Διάβασε ακόμα:

6 apps που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στο κινητό της