Αν και το πολυφορεμένο κλισέ του Paulo Coelho «Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» ηχεί τουλάχιστον ως γραφικότητα στα αυτιά ενός ρεαλιστή, υπάρχουν όντως κάποια πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Θα γίνουν μόνα τους.

Και, όλα μαζί, συμπυκνώνονται σε μια λέξη: Μέλλον. Ή μάλλον σε τρεις: Το. Μέλλον. Σου.

Που, ό,τι κι αν γίνει σε αυτές τις εξετάσεις, θα περιλαμβάνει:

1. Εσένα σε μία δουλειά. Το αν αυτή θα σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη/ δημιουργική /γεμάτη και το σε ποια κλίμακα φορολόγησης θα σε κατατάξει εξαρτάται από τη σχολή στην οποία θα περάσεις κατά περίπου 1%. Τα υπόλοιπα 99 είναι (άλλες) προσωπικές σου επιλογές και συγκυριακές καταστάσεις.

2. Εσένα να αλλάζεις δουλειά- ή, έστω, επαγγελματικό περιβάλλον. Εκτός κι αν γίνεις δημόσιος υπάλληλος – αλλά, και πάλι, κανείς δεν παίρνει όρκο πλέον.

3. Πολλά σκαμπανεβάσματα. Και λύσεις που, ως από μηχανής θεός, θα έρχονται ουρανοκατέβατες, κάνοντας τα «αξεπέραστα προβλήματα» να μοιάζουν, λίγο καιρό αργότερα, αστεία. Καλή ώρα.

4. Τους γονείς σου να ανησυχούν για το μέλλον σου. Όπως κι αν αυτό κάθε φορά εξελίσσεται.

5. Δεκάδες ευκαιρίες να το αλλάξεις.

Κάνε, λοιπόν, την καλύτερη προσπάθειά σου, αλλά σταμάτα να αγχώνεσαι για τα υπόλοιπα. Θα έρθουν μόνα τους, ακόμα κι αν το σύμπαν δεν κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι.

 

Δες ακόμα: 10+2 πράγματα που με βοήθησαν όταν έδινα πανελλήνιες - από τη Δούκισσα Νομικού