«Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το California Medicine Research Institute, ασθενείς υποχρεώθηκαν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης, να εντάξουν σωματική άσκηση, περπατώντας για 30’ την ημέρα και να κάνουν διαλογισμό για μια ώρα. Τρεις μήνες αργότερα, συγκρίνοντας βιοψίες των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές αυτές επηρέασαν τη δράση 500 περίπου γονιδίων!» μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος. «Αυτό δείχνει ότι το DNA αλλάζει βάσει των συνηθειών μας!».
Πώς μπορούμε όμως, μέσω της διατροφής μας, να εξασφαλίσουμε νεανική όψη και σωματική ευεξία;
Οι συμβουλές του Διαιτολόγου:
Βιταμίνη Α
Χρησιμότητα: Η Βιταμίνη Α έχει μέγιστη αναπλαστική δράση. Βοηθά στο να αποβάλλεται η κεράτινη στιβάδα των νεκρών κυττάρων και να τονώνεται η λειτουργία των ινοβλαστών, που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Έτσι περιορίζεται η ελάστωση (μειωμένη δύναμη και ελαστικότητα του δέρματος) και το δέρμα αναπλάθεται.
Πηγές φυσικής βιταμίνης Α: Μουρουνέλαιο, συκώτι, ραδίκια, καρότα, σπανάκι, τυρί, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, μπρόκολο, αβγά.
Βιταμίνη Ε
Χρησιμότητα: Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει τους ινοβλάστες.
Πηγές βιταμίνης Ε: Ηλιόσποροι, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, μουρουνέλαιο, δημητριακά, ελαιόλαδο, αμύγδαλα, συκώτι.
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Χρησιμότητα: Η βιταμίνη Β2 βοηθάει στην ανάπτυξη. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών, μαλλιών, βοηθάει στην όραση, καταπραΰνει οιδήματα στο στόμα, στα χείλη, στη γλώσσα και τέλος βελτιώνει τον μεταβολισμού.
Πηγές φυσικής βιταμίνης Β2: Συκώτι, βασιλικός πολτός, γάλα, τυριά, αβγά, όσπρια, δημητριακά, μαγιά μπύρας, σουσάμι.
Extra tip: Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης B2. Καθώς η βιταμίνη είναι φωτοευαίσθητη, μην αφήνετε το γάλα στον ήλιο, γιατί θα καταστραφεί η βιταμίνη.
B6 (πυριδοξίνη)
Χρησιμότητα: Βοηθά στη δόμηση όλων των ιστών του σώματος. Συμπτώματα ανεπάρκειας της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορούν να είναι η δερματίτιδα και οι δερματικές αμυχές.
Πηγές βιταμίνης Β6: Ψάρι, πουλερικά, άπαχα κρέατα, μπανάνες, δαμάσκηνα, ξηρά φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο.
Βιταμίνη D
Χρησιμότητα: Το καινούργιο μυστικό της αντιγήρανσης είναι η βιταμίνη D. Όπως βοηθάει τα οστά να είναι γερά και ανθεκτικά, το ίδιο κάνει και για το δέρμα. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν σωστά οι ινοβλάστες και να συνθέσουν κολλαγόνο.
Πηγές φυσικής βιταμίνης D: Μουρουνέλαιο, λιπαρά ψάρια, κρόκος αβγού, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα.
Extra tip: Μην ξεχνάτε την καθημερινή ασφαλή έκθεση στον ήλιο, καθώς 15-20 λεπτά αρκούν για να παράγει ο οργανισμός ολόκληρη την ποσότητα που χρειάζεται.
Βιταμίνη C
Χρησιμότητα: Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και διατηρεί υγιή το δέρμα και τα ούλα.
Πηγές φυσικής βιταμίνης C: Πιπεριές, πορτοκάλια, ακτινίδια, λεμόνια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά, μαύρες σταφίδες και γενικώς τα φρούτα.
Βιοτίνη
Χρησιμότητα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Πηγές βιοτίνης: Σίκαλη, βασιλικός πολτός, μαγιά μπύρας, συκώτι, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Omega 3 λιπαρά οξέα
Χρησιμότητα: Είναι γνωστά τα οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων για την υγεία της καρδιάς, αλλά και της υγείας γενικότερα. Σε νέες έρευνες φαίνεται ότι, εκτός από την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, τα ω3 προστατεύουν και την τελομεράση ή αλλιώς το ένζυμο της αθανασίας, καθώς το εν λόγω ένζυμο έχει την ιδιότητα να καθυστερεί τον κυτταρικό θάνατο.
Πηγές ω-3 λιπαρών: Σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός και σολομός φρέσκος είναι οι καλύτερες πηγές.
Δες ακόμα: Ένας Διαιτολόγος προτείνει 9 καλοκαιρινά γεύματα με λιγότερες από 400 θερμίδες για επίπεδη κοιλιά
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο
Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα