Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις όλων των κοριτσιών από τα 30 περίπου και μετά έχει να κάνει με το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Κακά τα ψέματα, θέλουμε όλες μας να έχουμε για πάντα σφριγηλή και λαμπερή επιδερμίδα χωρίς εννοείται ρυτίδες. Άρα, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο Botox.

Οι περισσότερες όμως από εμάς (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) φοβόμαστε και δεν το έχουμε επιχειρήσει. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Καλό όμως είναι πριν κάνουμε το οτιδήποτε να είμαστε πλήρως ενημερωμένες για τα πάντα. Απευθύνθηκα λοιπόν στον Πλαστικό Χειρουργό Δημήτριο Δρακωτό και μου απάντησε σε όλες μας τις απορίες γύρω από το Botox!

Τι σημαίνει botox;
Ανάμεσα σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες και τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το botox θεωρείται μία από τις απλούστερες αλλά και ταυτόχρονα από τις πιο αποτελεσματικές. Πρόκειται για μία ουσία, μία πρωτεΐνη που παράγεται από ένα βακτήριο, το Clostridium botulinum, και χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και πολλά χρόνια. Στην αρχή είχε χρησιμοποιηθεί στην οφθαλμολογία και την νευρολογία για να περάσει, αργότερα, πριν περίπου 15 χρόνια, στον χώρο της αισθητικής ιατρικής. Μάλιστα, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν από τύχη καθώς παρατηρήθηκε ότι ασθενείς που έκανα θεραπεία για κάποια πάθηση των ματιών τους, δεν είχαν ρυτίδες γύρω από αυτά.

Τι μπορούμε να διορθώσουμε;
Με το botox μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ρυτίδες στο μέτωπο, στα πλάγια των ματιών, στο μεσόφρυο, στο πάνω χείλος ενώ ακόμα μπορεί να διορθωθεί το χαμόγελο με έντονη εμφάνιση των ούλων, οι κάθετες «χορδές» στο λαιμό, οι πεσμένες γωνίες του στόματος κ.ά.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να το ξεκινήσεις;
Η θεραπεία είναι προτιμότερο να ξεκινά σε σχετικά μικρή ηλικία, λίγο πριν οι δυναμικές ρυτίδες έκφρασης αρχίσουν να γίνονται μόνιμες και βαθιές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, εάν οι ρυτίδες στο μέτωπο, στα μάτια και στο μεσόφρυο που κάνετε με τις εκφράσεις, παραμένουν και όταν το πρόσωπό σας είναι σε ηρεμία, τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσετε.

Είναι επίπονο;
Το botox δεν πονάει, καθώς οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές. Ειδικά σε συνδυασμό και με μερικά άλλα tricks, η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη.

Πόσο διαρκεί;
Η διάρκεια του αποτελέσματος ποικίλλει από 3,5 εώς 5 μήνες. Προσοχή όμως: Η ουσία δεν παύει να είναι μια ουσία που στα χέρια κάποιου μη εκπαιδευμένου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και δυσμορφίες, έστω και προσωρινές. Πρέπει να υπάρχει άριστη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας των μυών του προσώπου ώστε να αποφευχθούν οι παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες.

Πόσο κοστίζει και τι πρέπει να προσέξεις;
Η τιμή του botox ποικίλλει αλλά μία μέση τιμή κυμαίνεται στα 200 ευρώ ανά θεραπεία. Οι πιο έμπειροι ιατροί χρεώνουν και παραπάνω. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το botox είναι σε αποξηραμένη μορφή και διαλύεται λίγο πριν τη χρήση. Έτσι, δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιούνται «μεγάλες διαλύσεις» για να υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολύ φτηνές θεραπείες και οι «ευκαιρίες» θα πρέπει να σας βάζουν σε σκέψεις. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης, για ένα φυσικό και ασφαλές αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες να απευθύνονται σε ειδικούς και έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται;
Για να έχουμε διαχρονική συνεχή και επιτυχημένη δράση του botox, θα πρέπει αυτό να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο δυνατό μεσοδιάστημα. Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 – 3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις botox ετησίως).

Μπορεί το botox να αντικαταστήσει άλλες αισθητικές επεμβάσεις;
Αυτές οι θεραπείες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επεμβάσεις όπως το face-lifting ή τη βλεφαροπλαστική, μπορούν όμως να συμβάλουν στη διατήρηση ενός νεανικού προσώπου χωρίς ρυτίδες. Αν ενδιαφέρεστε για κάποια θεραπεία πρέπει να πληροφορηθείτε για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αυτής από ένα ειδικό ιατρό και να πάρετε μια ώριμη και συνειδητή απόφαση. Μην ξεχνάτε ότι η απόφασή σας πρέπει να είναι καθαρά προσωπική, και ότι μια βελτιωμένη εμφάνιση μπορεί να σας τονώσει την αυτοπεποίθηση και να σας προσφέρει ικανοποίηση.


Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτριο Δρακωτό, Πλαστικό Χειρουργό
Art-Surgery
http://art-surgery.gr/team/drdrakotos/
https://m.facebook.com/drdrakotos/
Ξάνθου 3, Γλυφάδα, ΤΚ. 16674, Αττική , Ελλάδα
+30 210 9681340
drakotos@art-surgery.gr