- Λάθος σαμπουάν και conditioner
Όπως τονίζουν αρκετοί δερματολόγοι, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του ντους. Ένα «βαρύ» στη σύστασή του σαμπουάν ή conditioner μπορεί να φράξει τους πόρους γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, να προκαλέσει ερεθισμό, διαταράσσοντας ακόμη και τη φυσική ισορροπία του δέρματός μας. Γι' αυτό το λόγο: α) θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να προτιμάμε αυτά με όσο το δυνατόν πιο φυσική σύνθεση και β) να πλένουμε το πρόσωπό μας στο ντους μετά από το λούσιμο και την εφαρμογή conditioner προκειμένου να σιγουρευτούμε πως δεν έχουν μείνει κατάλοιπα στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής και του δέρματος.
- Λάθος σειρά στο μπάνιο
Εκτός από τα σπυράκια στο πρόσωπό σου, ο τρόπος που λούζεσαι μπορεί να ευθύνεται και για την ακμή στην πλάτη σου! Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της η δερματολόγος της Kendall Jenner, Christie Kidd, «οι περισσότερες από εμάς, στην καθημερινότητά μας, κάνουμε το εξής: Λούζουμε τα μαλλιά μας, βάζουμε conditioner, πλένουμε το σώμα μας και στο τέλος ξεπλένουμε το conditioner. Κι όμως αυτή η σειρά είναι λάθος! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αφού λούσουμε τα μαλλιά μας και απλώσουμε το conditioner (το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ενυδάτωσή τους), να το ξεβγάλουμε πρώτα και έπειτα να συνεχίσουμε με το πλύσιμο του σώματός μας.» Μάλιστα, η Kidd προτείνει να πιάνουμε τα μαλλιά μας ψηλά με ένα clip καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σίγουρες πως δεν έχουν μείνει υπολείμματα conditioner στην πλάτη μας φράζοντας τους πόρους της επιδερμίδας μας.
- Το παρακάνουμε με την απολέπιση
Οι δερματολόγοι προειδοποιούν αφενός να χρησιμοποιούμε ήπια απολεπιστικά που δεν θα βλάψουν την επιδερμίδα μας (άρα, δεν θα της προκαλέσουν ερεθισμό ή ακμή) και αφετέρου να μην το παρακάνουμε με τη συχνότητα που κάνουμε απολέπιση. Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές προκειμένου να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας και να την αναζωογονήσουμε ταυτόχρονα. Ακόμη και αν έχεις ευαίσθητη ή με τάση ακμής επιδερμίδα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό scrub.
- Μήπως φταίει το σφουγγάρι;
Μπορεί να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο και φαινομενικά τουλάχιστον να είναι «αθώο», όμως το σφουγγαράκι μπάνιου μπορεί να είναι εξίσου ένοχα με ένα σωρό άλλα πράγματα που ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής. Η τακτική απολύμανση και η αντικατάστασή του περίπου κάθε 4 εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε. Ωστόσο, σε δέρματα με τάση ακμής, πολλοί δερματολόγοι συστήνουν και την αποφυγή χρήσης σφουγγαριού εντελώς.
- Τα sos στο σαπούνι και το αφρόλουτρο
Το #1 πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε στο σαπούνι και το αφρόλουτρο είναι να τσεκάρουμε το pH του. Πολλά σαπούνια περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο είναι μία αλκαλική, ανόργανη ένωση που διαταράσσει αρκετές φορές την ισορροπία του pH του δέρματός μας. Επιλέγουμε λοιπόν, σαπούνια ή αφρόλουτρα με φυσική σύνθεση χωρίς parabens για το καλό της επιδερμίδας μας.
Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, αν δούμε ότι το πρόβλημα της ακμής επιμένει, συμβουλευόμαστε τη γνώμη του ειδικού δερματολόγου.