Ένα από τα μόνιμα ερωτήματα στις αίθουσες των γυμναστηρίων είναι αν πρέπει να κάνουμε την αερόβια προπόνηση πριν ή μετά την προπόνηση με αντιστάσεις. Αρχικά, ωστόσο, για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας. Ως στόχο στο συγκεκριμένο άρθρο θα θέσουμε την καύση λίπους.

Αερόβιο πρόγραμμα πριν την προπόνηση με αντιστάσεις

Ακολουθώντας αυτή τη σειρά, ο ασκούμενος μπορεί να αυξήσει τις μεταβολικές απαιτήσεις του και να βελτιώσει την VO2max, κάτι που σε απλά λόγια σημαίνει ότι αυξάνει την αντοχή του, όμως παράλληλα θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει 100% στα βάρη που θα ακολουθήσουν. Έτσι, ο τρόπος αυτός τελικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσον αφορά το κάψιμο λίπους.

Βάρη πριν την αεροβική άσκηση

Εκτελώντας ασκήσεις με αντιστάσεις στην αρχή της προπόνησης, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί το γλυκογόνο ως κύρια πηγή ενέργειας και, εφόσον, οι ασκήσεις εκτελούνται σε υψηλή ένταση, θα αδειάσει τις αποθήκες γλυκογόνου του. Έτσι, ο οργανισμός στη συνέχεια, δηλαδή στο αερόβιο, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το αποθηκευμένο λίπος.

 

Επομένως, η σειρά αυτή είναι ο ιδανικός τρόπος για όσους έχουν λίγο χρόνο για να γυμναστούν και θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους όσον αφορά τον στόχο της καύσης λίπους. Ωστόσο, η καλύτερη συμβουλή σε ό,τι έχει να κάνει με την άσκηση είναι να κάνουμε την προπόνηση που ταιριάζει σε εμάς και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε. Μόνο έτσι θα δούμε το σώμα μας να αλλάζει.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Μίμη Χόρτσα, γυμναστή και συνιδιοκτήτη του αθλητικού και φυσικοθεραπευτικού κέντρου Performance Pros.

mimis xortsas

Μίμης Χόρτσας, Performance Pros

6947502480 | mimischortsas@hotmail.com | www.facebook.com/performpros