Θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου για πάντα; Αν ναι, ο τρόπος δεν είναι με δίαιτες- αστραπή και βιαστικές κινήσεις, αλλά με καθημερινές, μικρές αλλαγές. Σιγά σιγά, αλλά σταθερά, υιοθέτησε νέες «καλές» συνήθειες, προσπαθώντας να περιορίζεις τις «κακές»: Απλώς βάλε στη ρουτίνα σου υγιεινές επιλογές και περισσότερη άσκηση και θα δεις ότι, χωρίς να το καταλάβεις, θα έχεις αλλάξει την καθημερινότητά σου, αλλά και το σώμα σου!

Πώς θα το κάνεις: Ξεκίνα από αυτή την εβδομάδα και κάθε Τρίτη προχώρα στο επόμενο βήμα της λίστας.

Extra tip: Δώσε στο σώμα σου μία τουλάχιστον εβδομάδα για να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή, πριν προχωρήσεις στην επόμενη. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο, παρ' τον. Ο στόχος είναι κάθε ένα από τα παρακάτω βήματα να γίνει μια τακτική συνήθεια, ένα δεδομένο στην καθημερινότητά σου.

 

Βήμα #1: Βάλε στο πρόγραμμά σου το σχοινάκι
Προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τρία μόλις 10λεπτα την εβδομάδα από αυτή τη σούπερ άσκηση. Μπορείς να το κάνεις είτε το πρωί, πριν φας το πρωινό σου, είτε επιστρέφοντας στο σπίτι μετά τη δουλειά – δες το σαν μια σύντομη (και πολύ ευχάριστη) εκτόνωση!

Βήμα #2: Πρόσθεσε 1 έξτρα κούπα λαχανικών στο μεσημεριανό και το βραδινό σου
Είτε είναι λίγη ακόμα πράσινη σαλάτα, είτε μια κούπα ντοματίνια (μη βάλεις λάδι, αλλά σκέτο μπαλσάμικο και λίγο αλάτι). Και μην σηκώνεσαι ποτέ από το τραπέζι χωρίς να έχεις φάει όλα τα λαχανικά που έχεις σερβίρει.

Βήμα #3: Βελτίωσε τη στάση του σώματός σου και κάνε καθημερινά μερικές διατάσεις
Αν κάνεις καθιστική δουλειά, φρόντισε να σηκώνεσαι μία φορά την ώρα και να κάνεις διατάσεις για την πλάτη και τον αυχένα σου. Προσπάθησε επίσης να διατηρείς μια σωστή στάση σώματος όσο είσαι καθιστή και, μία τουλάχιστον φορά την ημέρα, στάσου όρθια με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων και σήκωσε ψηλά τα χέρια σου. Τέντωσέ τα όσο πιο ψηλά μπορείς, πατώντας ταυτόχρονα στις μύτες των ποδιών σου και πιέζοντας τη λεκάνη σου μπροστά. Κάνε 12-15 επαναλήψεις, για 3 συνολικά σετ.

Βήμα #4: Μέτρα πόσα ποτήρια νερό πίνεις κάθε μέρα
Αντί να σηκώνεσαι κάθε λίγο και να πίνεις μια γουλιά νερό, γέμιζε το ποτήρι σου και κράτα λογαριασμό με το πόσα ποτήρια πίνεις καθημερινά. Βάλε στόχο τα 8.

Βήμα #5: Κάνε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης
Μπορείς να ξεκινήσεις με εύκολες κυκλικές προπονήσεις ή προγράμματα για όλο το σώμα που μπορείς να κάνεις ακόμα και στο σπίτι σου. Κάνε τουλάχιστον δύο προπονήσεις την εβδομάδα (δεν χρειάζεται να διαρκούν περισσότερο από 45 λεπτά η κάθε μία).

Βήμα #6: Φτιάξε το δικό σου αγαπημένο πρωινό γεύμα
Και μη φεύγεις από το σπίτι χωρίς να το φας – ή έστω να το πάρεις μαζί σου. Μια φέτα πολύσπορο ψωμί του τοστ με ταχίνι και μέλι, δύο παξιμαδάκια με λίγο τυρί και ντομάτα ή νιφάδες βρώμης με μέλι και μαύρες σταφίδες σε λίγο γάλα είναι τρεις πολύ καλές επιλογές.

Βήμα #7: Βρες κάτι που να σου δίνει ένα έξτρα κίνητρο να γυμναστείς
Είτε αυτό είναι να φέρεις στο γυμναστήριο το αγόρι ή την κολλητή σου, είτε να φτιάξεις μια playlist με δυναμικά τραγούδια, είτε να αγοράσεις κάτι, όπως ένα fitness gadget που θα καταγράφει την επίδοσή σου ή ένα καινούργιο κολάν!

Βήμα #8: Χρησιμοποίησε μπαχαρικά (και μη φοβάσαι τα καυτερά)
Αφενός θα σε βοηθήσει να μαγειρεύεις πιο νόστιμα φαγητά, αφετέρου θα χρησιμοποιείς λιγότερο αλάτι. Παράλληλα, τα καυτερά μπαχαρικά βελτιώνουν τον μεταβολισμό!

Βήμα #9: Χρησιμοποίησε τις σκάλες
Μία τουλάχιστον φορά την ημέρα, ανέβα με τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσεις ασανσέρ. Για παράδειγμα, όταν φτάσεις στη δουλειά το πρωί, ανέβα στον όροφο του γραφείου σου από τις σκάλες. Δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να το κάνει κάθε φορά που θα πρέπει να ανέβεις κάπου. Ξεκίνα με μία μόνο φορά την ημέρα!

Βήμα #10: Αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θα σε βοηθήσουν αφενός να νιώθεις πιο χορτάτη και αφετέρου θα βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου σου, με αποτέλεσμα πιο επίπεδη κοιλιά! Το μυστικό, ωστόσο, για να αποφύγεις το ενοχλητικό φούσκωμα που μπορεί να προκαλέσει η απότομη κατανάλωσή τους. είναι να αυξήσεις την πρόσληψή τους σταδιακά. Για παράδειγμα, αντί για ένα ολόκληρο μπολ με all bran για πρωινό, προτίμησε αρχικά να αναμείξεις μερικά all bran με τα δημητριακά που τρως συνήθως. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, η βρώμη, το ρύζι, το κριθάρι και φρούτα όπως το μήλο (με τη φλούδα του), τα αχλάδια, τα ακτινίδια και τα σύκα. Θυμήσου παράλληλα να πίνεις πολύ νερό.

 

Δες το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τα υπόλοιπα 10 βήματα που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις για πάντα το σώμα σου!