Κάθε αρχή νέου έτους είναι για τον καθένα από εμάς -μεταξύ άλλων- περίοδος περισυλλογής για τη χρονιά που αφήσαμε και στοχοθεσίας για τη χρονιά που έρχεται. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τεθούν και οι διατροφικοί στόχοι, κάτι στο οποίο θα μας βοηθήσει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος.

«Καταρχάς, οι στόχοι είναι περισσότερο πιθανό να εφαρμοστούν αν είναι... SMART! Τι σημαίνει αυτό; Το ακρωνύμιο SMART χρησιμοποιείται για να γίνει σωστή στοχοθεσία και αναφέρεται σε στόχους που είναι συγκεκριμένοι (Specific), μετρήσιμοι (Measurable), επιτεύξιμοι (Achievable), σχετικοί (Relevant) και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (Time-framed). Ας βάλει ο καθένας από εμάς σήμερα κιόλας τους δικούς του SMART στόχους. Αντί να πούμε “Πρέπει να ασκηθώ λίγο και να προσέχω και την διατροφή μου”, ας πούμε “Από αύριο θα τρώω το πρωινό σπίτι μου και όχι την τυρόπιτα από έξω, θα παίρνω στο γραφείο μαζί μου για σνακ δύο φρούτα και θα περπατάω 30 λεπτά κάθε μέρα!. Αν το κάνουμε έτσι, θα έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να το πετύχουμε».

Η συμβουλή του: «Επιλέξτε σταδιακά έναν στόχο κάθε φορά και ξεκινήστε!»

Οι στόχοι:

Να μειώσετε δραστικά την ζάχαρη. Δώστε τέλος στην κατανάλωση αναψυκτικών και αυτόματα γλυτώσατε 30 γραμμάρια ζάχαρη – ή περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ανά συσκευασία. Προτιμήστε νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη για ενυδατωθείτε. Επιλέξτε δημητριακά χωρίς ζάχαρη και αποτοξινωθείτε από τα γλυκά.

Να καταναλώνετε πρωινό κάθε μέρα. Εάν δεν έχετε χρόνο, ετοιμάστε ένα τοστ και πάρτε το μαζί σας. Εναλλακτικά έχετε στο γραφείο γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά. Ξεχάστε muffins, μπισκότα και κρακεράκια. Ακόμα και αν σας δυσκολεύει στην ιδέα του πρωινού, πρέπει να ξέρετε ότι ένα σωστό πρωινό θα τροφοδοτήσει το σώμα σας και θα σας προστατεύσει από την κατανάλωση ανθυγιεινών επιλογών όπως τυρόπιτες, κεράσματα γλυκών κ.α.

Να σχεδιάσετε την διατροφή σας έγκαιρα. Nα ξέρετε από το προηγούμενο βράδυ το διατροφικό πλάνο της επόμενης ημέρας σας. Μην περιμένετε τελευταία στιγμή γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να καταφύγετε σε μια λάθος επιλογή. Πρωινό στο σπίτι, τάπερ στην δουλειά, θρεπτικά σνακ μαζί σας και δείπνο πάλι στο σπίτι σας. Μάθετε ποια εστιατόρια και σούπερ μάρκετ έχουν έτοιμα to go γεύματα και επιλέξτε σαλάτες, σούπες ή ψητά, έτσι αν αναγκαστείτε να φάτε έξω, τουλάχιστον να κάνετε υγιεινές επιλογές.

Να μάθετε να λέτε «Όχι». Μείνετε πειθαρχημένοι και θα δείτε ότι όσο περνάει ο καιρός, θα δημιουργηθούν αυτοματισμοί και θα γίνονται όλα πολύ εύκολα. Θα δεχθείτε πολλά κεράσματα αλλά αρνηθείτε σταθερά και ευγενικά. Δεν χρωστάτε στους ανθρώπους εξηγήσεις, αλλά οφείλετε στον εαυτό σας καλή υγεία.

Να βρείτε υποστήριξη. Οι συμπεριφορές είναι εξαιρετικά μεταδοτικές. Αποφύγετε τις κακές επιρροές και βρείτε υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια σας.

Να κερδίσετε το προσωπικό σας στοίχημα. Βάλτε μικρούς, εφικτούς στόχους για να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας και ανταμείψτε τον εαυτό σας σε κάθε κατάκτηση. Μην ξεπερνάτε τα όρια σας κάνοντας πολλές αλλαγές ταυτόχρονα.

Παρατηρήσετε το επίπεδο υγείας κοντινών σας ανθρώπων που ζουν υγιεινά και άλλων που ζουν ανθυγιεινά. Κάντε τη σύγκριση και φέτος θα είναι η χρονιά σας!

Και, κυρίως, μην ξεχνάτε ότι με μικρές αλλαγές έρχονται τα καλύτερα αποτελέσματα!

 

Θυμήσου το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τους υπόλοιπους διατροφικούς στόχους για το 2017.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα