Πόσες ώρες μπορείς να αφήσεις ένα μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου και πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί στην ψύξη; Σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι ρυθμισμένο το ψυγείο σου και σε τι θερμοκρασίες ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών; Ζητήσαμε από τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο να μας δώσει μερικά χρήσιμα tips για την υγιεινή των τροφίμων.

«Η διατροφή δεν αρκεί μόνο να είναι ποιοτική, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλής. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να τηρούνται λοιπόν πολύ αυστηρά, από την στιγμή που αγοράζουμε ένα τρόφιμο μέχρι την κατανάλωσή του» λέει ο ίδιος.

Να λοιπόν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:

Αγορά τροφίμων
• Μην αγοράζετε προϊόντα που έχουν «φουσκώσει» ή έχουν σημάδια διαρροής.
• Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης.

Μεταφορά τροφίμων
• Αφήστε για το τέλος των αγορών σας τα τρόφιμα που διατηρούνται στην ψύξη ή την κατάψυξη, ώστε να αποφύγετε τη μερική απόψυξή τους μέχρι το σπίτι.

Αποθήκευση τροφίμων
• Αποθηκεύετε τα τρόφιμα με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας.
• Φροντίστε να αποθηκεύετε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα μαγειρεμένα.

Κατανάλωση τροφίμων
• Σερβίρετε τα ζεστά τρόφιμα πραγματικά ζεστά (60 °C).
• Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά, σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.
Γιατί;
Οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασίες κάτω από τους 5 °C (θερμοκρασία ψυγείου) ή πάνω από τους 60 °C, η ανάπτυξή τους σταματά.

Σχετικά με την αποθήκευση στο ψυγείο:
• Ρυθμίστε τη συντήρηση του ψυγείου στους 4 °C και την κατάψυξη στους -18°C.
• Μην παραγεμίζετε το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας πρέπει να κυκλοφορεί.
• Τοποθετήστε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε σκεύη αποθήκευσης και σε ράφι πάνω από τα ωμά.
• Ποτέ μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο.

 

Πόσο καιρό μπορούν να μένουν τα τρόφιμα στο ψυγείο (4 °C).

• Νωπό κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό, αρνί): 3-5 μέρες.
• Κιμάς και εντόσθια (νωπά): 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο κρέας χωρίς σάλτσα/ζωμό: 3-4 μέρες.
• Μαγειρεμένο κρέας με σάλτσα/ζωμό: 1-2 μέρες.
• Νωπό κοτόπουλο/γαλοπούλα: 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 μέρες.
• Νωπό ψάρι/θαλασσινά: 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο ψάρι: 3-4 μέρες.
• Καπνιστό νωπό ψάρι (σολομός, πέστροφα): 15 μέρες.
• Αλλαντικά σε φέτες: 3-5 μέρες.
• Μαγειρεμένα ζυμαρικά/όσπρια/ρύζι: 2-3 μέρες

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα