Έχουν χαρακτηριστεί «υπερτροφή» και η λίστα με τις ιδιότητές τους μάλλον δικαιολογεί αυτόν τον τίτλο. Οι σπόροι chia αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, ενώ έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιοι μεταξύ άλλων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ασβέστιο.

Παράλληλα, η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και η ιδιότητά τους να απορροφούν πολύ νερό αυξάνοντας τον όγκο τους (απορροφούν όταν εμποτιστούν 9 έως και 12 φορές το βάρος τους σε υγρό) δημιουργεί, μετά την κατανάλωσή τους, αίσθημα κορεσμού βοηθώντας μας στο αδυνάτισμα.

Όσο για τις θερμίδες τους: Μία κουταλιά σπόροι chia έχει περίπου 60 θερμίδες ενώ προσφέρει 5 γρ. φυτικών ινών και 3 γρ. πρωτεΐνης.

Πώς θα τους χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να προσθέσεις σπόρους chia στο γιαούρτι, σε smoothies, σε μπισκότα, ψωμί ή κέικ. Εναλλακτικά, πασπάλισε με λίγους σπόρους chia σνακς όπως κρακεράκια με μαρμελάδα, ρίξε μερικούς σπόρους στο μπολ με το πρωινό σου ή χρησιμοποίησέ τους σαν έξτρα topping στις σαλάτες σου.

 

Σήμερα, σου προτείνουμε μια πανεύκολη συνταγή, που μπορείς να φτιάξεις για ένα υγιεινό, γευστικό και χορταστικό πρωινό:

Σε ένα σέικερ, ρίξε 1 φλυτζάνι γάλα καρύδας και 1/4 φλυτζάνι σπόρους chia. Κλείσε το σέικερ, ανακίνησε καλά και άφησέ το στο ψυγείο όλη τη νύχτα (για τουλάχιστον έξι ώρες). Το πρωί, σέρβιρέ το σε ένα μπολ μαζί με ψιλοκομμένα φρούτα (προτίμησε μάνγκο για να κάνεις το αποτέλεσμα ακόμα πιο εξωτικό και νόστιμο). Αν θέλεις, ρίξε από πάνω λίγη κανέλα ή πρόσθεσε λίγο μέλι.