Για τις σχέσεις, έχω προσπαθήσει τον τελευταίο καιρό να γράφω περισσότερα και να απαντάω και στις δικές σας ερωτήσεις. Για τη διατροφή πάλι, σας δίνω κάθε εβδομάδα πολλές ιδέες από τα γεύματά μου, αγαπημένες μου συνταγές και tips που, προσωπικά, μου έχουν φανεί χρήσιμα. Αλλά σήμερα, μιας και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αποφάσισα να απαντήσω στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη διατροφή μου, αυτές που βλέπω περισσότερο να μου κάνετε μέσα από τα social media!
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Πόσα γεύματα τρώω καθημερινά.
Προσπαθώ να τρώω σίγουρα 5 γεύματα (3 κυρίως και 2 σνακ). Και δεν φεύγω ΠΟΤΕ από το σπίτι χωρίς να φάω πρωινό – μάλιστα, σου έχω γράψει αναλυτικά ποιες είναι οι αγαπημένες μου συνταγές!
Τι ώρα τρώω το βραδινό μου και αν υπάρχει κάτι που αποφεύγω να φάω το βράδυ.
Το βραδινό μου το τρώω συνήθως γύρω στις 21.00 (αυτή είναι περίπου η ώρα που «μαζευόμαστε» στο σπίτι μαζί με τον Δημήτρη, οπότε δεν γίνεται να το τρώω νωρίτερα, αλλά προσπαθώ να μην το τρώω και πολύ αργότερα). Γενικώς -και όχι μόνο στο βραδινό μου- αποφεύγω το ψωμί (Αν υπάρχει στο τραπέζι, μπορώ να φάω ολόκληρη φρατζόλα! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το αποφεύγω στο σπίτι). Επίσης, προσπαθώ να αποφεύγω στο βραδινό μου τους σκέτους υδατάνθρακες, πχ σπανίως θα φάω για βραδινό μακαρόνια. Μπορεί να φάω ένα φιλέτο με ψητά λαχανικά, μια πλούσια πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ξηρούς καρπούς ή, τώρα που χειμωνιάζει, μια ζεστή σούπα λαχανικών σαν αυτή που σου έδειξα προχθές! Αν δεν έχω όρεξη να μαγειρέψω, τρώω κάτι από αυτά.
Πώς καταφέρνω να τρώω υγιεινά.
Το βασικό πιστεύω πως είναι ο προγραμματισμός. Αν δηλαδή ξέρω πως θα είμαι όλη μέρα σε ένα γύρισμα, παίρνω σχεδόν πάντα μαζί μου ταπεράκια με όλα τα γεύματά μου. Ναι, υπάρχουν μέρες που πάω σε γυρίσματα ή φωτογραφίσεις με 3-4 διαφορετικά ταπεράκια (+ ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς στην τσάντα μου για σνακ). Έχω επίσης πάντα μαζί μου ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό (ή με πράσινο τσάι) για να μην ξεχνάω να πίνω κατά τη διάρκεια της μέρας και να κρατάω τον οργανισμό μου ενυδατωμένο. Όσο για τα φαγητά που επιλέγω, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν τα υγιεινά φαγητά. Δεν ξέρω αν έτσι έμαθα από την οικογένειά μου ή αν απλώς έτσι είναι τα γούστα μου, αλλά μπορώ πραγματικά να λιγουρευτώ μια πλούσια σαλάτα (ναι, το εννοώ!) ή ένα πιάτο με όσπρια (πχ φακές σούπα- τρελαίνομαι!). Δεν τα τρώω δηλαδή «ψυχαναγκαστικά». Και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο μυστικό για να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή: Να βρεις φαγητά και συνταγές που είναι ελαφριά και υγιεινά, αλλά σου αρέσουν. Να ευχαριστιέσαι δηλαδή τα γεύματά σου. Διαφορετικά, στο υπογράφω ότι δεν πρόκειται να πετύχει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα λιγουρευτείς πράγματα που δεν θεωρούνται υγιεινά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για εμένα. Απλώς έχω μάθει να συνδέω το γεύμα μου όχι μόνο με τον τρόπο που με κάνει να αισθάνομαι όταν το τρώω, αλλά και με τον τρόπο που με κάνει να αισθάνομαι μετά. Αν για παράδειγμα φάω μια ολόκληρη πίτσα μόνη μου, εκείνη τη στιγμή ίσως να το ευχαριστηθώ, αλλά ξέρω πως μετά θα νιώθω δυσφορία. Αν, αντιθέτως, φάω κάτι χορταστικό αλλά ελαφρύ και θρεπτικό, τότε μετά θα νιώθω όχι μόνο ωραία με το σώμα μου αλλά και με καλή διάθεση και γεμάτη ενέργεια, κάτι που για εμένα είναι σημαντικό. Ίσως λοιπόν να προτιμήσω να φάω μια τορτίγια με τυρί και λαχανικά αντί για κανονική πίτσα – ή ίσως να προτιμήσω να φάω 3-4 κομμάτια πίτσα, και όχι να τη φάω ολόκληρη! Φυσικά, υπάρχουν και οι μέρες που θα «ξεφύγω», αλλά τότε θα το κάνω οπωσδήποτε χωρίς τύψεις. Άλλωστε, το δικαιούμαι!
Ποιες είναι οι αγαπημένες μου παρασπονδίες και πόσο συχνά τις κάνω.
Από φαγητά, είναι σίγουρα το παστίτσιο (βέβαια, αν το μαγειρέψεις light και χωρίς βούτυρα δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η παρασπονδία). Από επιδόρπια, το ΠΑΓΩΤΟΟΟ!!! Θα ομολογήσω πως το καλοκαίρι τρώω σχεδόν καθημερινά ένα παγωτό (συνήθως κάθε βράδυ), αλλά τον χειμώνα το περιορίζω στα Σαββατοκύριακα. Ο κανόνας που ακολουθώ όμως πάντα σε σχέση με τις παρασπονδίες είναι ότι, αν ένα γεύμα μου είναι «τσιμπημένο» σε θερμίδες, το αμέσως επόμενο θα είναι λίγο πιο light!
Πώς καταπολεμώ τις ξαφνικές (και συνήθως βραδινές) λιγούρες.
Δοκιμάζω διάφορα... κολπάκια: Πρώτον, δεν έχω στο σπίτι σχεδόν ποτέ «ένοχα» σνακς (γιατί, αν τα έχω, θα είναι πιο δύσκολο να αντισταθώ). Δεύτερον, όταν νιώθω ότι λιγουρεύομαι ενώ είμαι ήδη χορτάτη, πίνω νερό (γιατί μπορεί απλώς να διψάω και όχι να πεινάω) και μετά πλένω τα δόντια μου (δοκίμασέ το κι εσύ – πιάνει!). Εντάξει, δεν είμαι και μάγος. Μερικές φορές, απλώς ενδίδω :p
Plus: Τι ΔΕΝ τρώω σχεδόν ποτέ.
Αυτό δεν μου το έχετε ρωτήσει, αλλά το γράφω μόνη μου, γιατί πιστεύω πως είναι σημαντικό στοιχείο της διατροφής μου. ΔΕΝ τρώω λοιπόν σχεδόν ποτέ φαγητά σαν αυτά που εγώ αποκαλώ «θερμιδοβόμβες», όπως κρουασάν, τυρόπιτες και άλλα σφολιατοειδή στο δρόμο. Επίσης, προσπαθώ να μην τρώω τηγανητά από αυτά που «κολυμπάνε» στο λάδι. Άλλωστε, σχεδόν όλα τα τηγανητά φαγητά μπορούν να γίνουν είτε ψητά/βραστά (και μάλιστα να είναι ακόμα πιο νόστιμα), είτε να μαγειρευτούν σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.