Πολλοί θεωρούν τη σοκολάτα εθιστική και η αλήθεια είναι ότι η επιθυμία για το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι, συχνά, τόσο έντονη ώστε να χρησιμοποιείται πλέον, ευρέως, ο όρος «chocoholic» . Όμως μπορούν στην πραγματικότητα αυτές οι ισχυρές παρορμήσεις για τη σοκολάτα να χαρακτηριστούν εθισμός; Ζητήσαμε τη γνώμη του Κλινικού Διαιτολόγου –Διατροφολόγου Νίκου Καφετζόπουλου.

«Γενικά, η επιθυμία για κάποια τρόφιμα οφείλεται κυρίως σε εξωτερικά ερεθίσματα και στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, παρά σε πραγματική ανάγκη. Έχουμε την τάση, συγκεκριμένες καταστάσεις όπως ανία, άγχος, κατάθλιψη ή απλά μια κακή διάθεση να τις αντιμετωπίζουμε με την κατανάλωση τροφής. Και το πιο πιθανό τρόφιμο, δεν είναι άλλο από τη σοκολάτα, με πιο επιρρεπείς στην κατανάλωσή του τις γυναίκες» εξηγεί ο Νίκος Καφετζόπουλος.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

Όταν τρώμε γλυκά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, εκκρίνεται η λεγόμενη «ορμόνη της ευτυχίας», σεροτονίνη. «Αυτός είναι και ο λόγος που η σοκολάτα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα πριν από την εμμηνόρροια ή κατά την διάρκειά της» προσθέτει ο ίδιος. «Η σοκολάτα περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές όμοιες με εκείνες εθιστικών ουσιών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι οι αυτοαποκαλούμενοι εθισμένοι στη σοκολάτα εμφάνισαν μια αρνητική διάθεση και αυξημένο άγχος όταν τους αφαιρέθηκε η επιλογή της σοκολάτας».

Ωστόσο, ο επιστημονικός συνεργάτης μας καταλήγει: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ομοιότητες στις αντιδράσεις των ατόμων απέναντι στην σοκολάτα, σε γενικές γραμμές οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σοκολάτα δεν προκαλεί πραγματικό εθισμό. Η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο συνδυασμός των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της σοκολάτας όπως η γλυκύτητα, η υφή, το άρωμα, οι θρεπτικές και χημικές της ουσίες, σε συνδυασμό με τις ορμονικές εναλλαγές της διάθεσης, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους πόθους για την αμαρτωλή σοκολάτα».

 

Οι συμβουλές του Κλινικού Διαιτολόγου –Διατροφολόγου για να χαλιναγωγήσεις την επιθυμία σου για σοκολάτα:

Αν μπορείς να ικανοποιήσεις τον πόθο σου μόνο με ένα μικρό σοκολατάκι, τότε είσαι σε αρκετά καλό στάδιο. Αν δεν είσαι τόσο τυχερή:

-Ανακάλυψε αν η επιθυμία είναι συναισθηματική: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ποθούν συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορεί συχνά να σχετίζεται με αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψη ή έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αν μπορείς να προσδιορίσεις τους πραγματικούς λόγους, τότε δοκίμασε μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Ενσωμάτωσε μικρές μερίδες σοκολάτας στη συνήθη διατροφή σου, αντί να περιορίσεις τον εαυτό σου: Μέτρο είναι το κλειδί. Μια μικρή αποχή όμως των 7-10 ημερών, ενδέχεται να βοηθήσει.

-Εάν αισθάνεσαι ότι βαριέσαι και η σοκολάτα σού αλλάζει τη διάθεση, τότε: Πήγαινε για έναν περίπατο, κάλεσε έναν φίλο σου ή διάβασε ένα βιβλίο. Εάν μπορείς να πάρεις το μυαλό σου από τα τρόφιμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάνοντας κάτι ευχάριστο, η επιθυμία θα περάσει.

-Βεβαιώσου ότι έχεις πάντα υγιεινά τρόφιμα γύρω σου: Αντικατάστησε τη σοκολάτα με ζελέ, μπάρα δημητριακών ή γιαούρτι με μέλι. Τήρησε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, επίλεξε σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα και μην αφήνεις τον οργανισμό σου για μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου είναι σταθερά, η επιθυμία για σοκολάτα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί.

-Ενημέρωσε τους φίλους σου ότι δεν επιτρέπεται η σοκολάτα στο σπίτι σου! Πληροφόρησε τους φίλους και την οικογένειά σου να μην φέρνουν γλυκά στο σπίτι σου ή ακόμα και να μην τα τρώνε μπροστά σου.

-Τέλος, προσπάθησε να αυξήσετε το επίπεδο της άσκησης στην καθημερινότητά σου: Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Και μία extra συμβουλή: Θυμήσου ότι η διατροφή μας εμφανίζει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σωρευτικά και μακροπρόθεσμα. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι 50 γρ. σοκολάτας δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Όμως, αν σκεφτούμε ότι 50 γρ. κατά μέσο όρο ημερησίως μας κάνουν 18 κιλά σοκολάτα τον χρόνο -κάτι που μεταφράζεται σε παραπάνω από 100.000 θερμίδες ή 12-15 επιπλέον κιλά- ίσως να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα

 

Δες ακόμα:

8+2 συμβουλές από έναν διατροφολόγο για απώλεια λίπους

Δοκίμασε αυτά τα δύο δεκάλεπτα προγράμματα για τέλεια γυμνασμένη κοιλιά