Λίγο το γιορτινό πνεύμα, λίγο οι αμέτρητοι πειρασμοί που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά, οι γιορτές συνήθως αποδεικνύονται υπέροχες για τη διάθεσή μας, αλλά «καταστροφικές» για τη σιλουέτα μας.

Για να σε βρει λοιπόν ο νέος χρόνος λίγο λιγότερο... πρησμένη από ό,τι όλοι οι προηγούμενοι, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νίκου Καφετζόπουλου:

Καταρχάς, αναθεώρησε τους στόχους σου, προκειμένου να μην απογοητευτείς. Στόχος είναι να διατηρήσεις το βάρος σου και όχι να χάσεις επιπλέον κιλά μέσα στις γιορτές. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στους εορταστικούς πειρασμούς τόσο πολύ, ώστε να διατηρήσει την ενεργειακή του πρόσληψη στα επίπεδα που απαιτεί η απώλεια βάρους.

Επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσεις να αποσυνδέσεις την έννοια της διασκέδασης και της ανταμοιβής με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις. Μην ξεχνάς πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δεν θα είσαι πιο ευτυχισμένη, αν υπερκαταναλώσεις φαγητό. Έτσι, στις κοινωνικές συγκεντρώσεις που θα παρευρεθείς, φρόντισε να μην επικεντρωθείς στο φαγητό, αλλά να τις δεις σαν ευκαιρία να δεις τους φίλους σου και να διασκεδάσεις.

Διατροφικά tips

  • Εάν είσαι καλεσμένη σε δείπνο, μην μείνεις νηστική όλη την ημέρα. Κατανάλωσε κανονικά το πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και κάτι ελαφρύ, όπως ένα γιαούρτι ή φρούτο 1-2 ώρες πριν την αναχώρηση από το σπίτι.
  • Σε περιπτώσεις εστιατορίων, προσπάθησε να φας είτε μόνο από τα ορεκτικά είτε μόνο σαλάτα και το κυρίως πιάτο σου. Στο τέλος απόφυγε εντελώς ή μοιράσου το γλυκό.
  • Σε περιπτώσεις μπουφέ, απόλαυσε αποκλειστικά τα αγαπημένα σου εδέσματα και μην βιαστείς να γεμίσεις το πιάτο σου με πράγματα που θα σε φορτώσουν θερμίδες μόνο «για τη δοκιμή». Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις ποια είναι τα εορταστικά εδέσματα που σου αρέσουν περισσότερο και κατανάλωσέ τα σε μικρότερες ποσότητες.
  • Όταν τελειώσεις το γεύμα, μην καθίσεις στο τραπέζι για συζήτηση. Προτίμησε το σαλόνι ή άλλο χώρο.
  • Απόφυγε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος, τα γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες) και προτίμησε ένα μελομακάρονο. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε στο έπακρο το αισθησιακό μας κομμάτι, καταναλώνοντας μόνο 2-3 κουταλιές από το αγαπημένο μας γλυκό. Όσον αφορά τα γλυκά στο σπίτι (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), βάλε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα.
  • Απόφυγε να συνοδεύεις το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
  • Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο και διατήρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Μην ξεχνάς πως εκτός από τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και τα γνωστά οφέλη, επιπλέον βελτιώνει την διάθεση και μειώνει το στρες.
  • Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια των εορτών και αν θέλεις, χαλάρωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
  • Τέλος, μην ξεχνάς ότι αν φας λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να τρως υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτήσου και επίστρεψε στις υγιεινές σου συνήθειες!

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα