Έχεις δει αμέτρητα βίντεο με ασκήσεις γλουτών, έχεις καταναλώσει πιθανότατα ώρες στο αντίστοιχο μηχάνημα του γυμναστηρίου, ξέρεις όμως πόσο πολύτιμοι είναι τελικά οι γλουτοί για το σώμα σου;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer Αφροδίτη Βέρρου μας αναλύει 7 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για αυτούς.

-Οι γλουτοί είναι «ομάδα»
Οι τρείς παίκτες που συνθέτουν αυτό το dream team είναι ο μέγας γλουτιαίος, ο μέσος γλουτιαίος και ο μικρός. Ο μέγας γλουτιαίος, εκτός του ότι δημιουργεί το ωραίο και σφριγηλό σχήμα των γλουτών, είναι και ο βασικός υποστηρικτής της λεκάνης. Οι άλλοι δύο, ο μέσος και ο μικρός, συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον μεγάλο γλουτιαίο.

-Τους χρησιμοποιούμε συνέχεια
«Οι γλουτοί είναι από τους εργαζόμενους μυς του σώματος», λέει ο Jordan Metzl, M.D., αθλίατρος και ο συγγραφέας του The Cure Exercise. «Τους χρησιμοποιούμε όλη την ώρα». Μας βοηθούν να στηρίξουμε το σώμα μας όταν στεκόμαστε και να έχουμε καλύτερη ισορροπία γενικά. Έτσι, όταν οι γλουτοί είναι δυνατοί, κάθε δραστηριότητα που κάνουμε - από το τρέξιμο και το περπάτημα, μέχρι το γκολφ - επηρεάζεται θετικά.

-Έχουν την τάση να μεγαλώνουν
Οι γλουτοί είναι μία από τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες στο σώμα μας. Δεν κουράζονται εύκολα και η ενδυνάμωση μόνο καλό τους κάνει! Είναι σε θέση να μεγαλώνουν, ώστε να μπορείς να τους δώσεις το «καμπυλωτό» σχήμα των ονείρων σου! Προφανώς, εάν θέλεις λοιπόν να αναπτυχθούν αυτοί οι μύες, θα πρέπει να τους δουλεύεις.

-Οι αδύναμοι γλουτοί μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς
Όταν δεν ξοδεύεις αρκετό χρόνο για να τους ενισχύσεις, οι άλλοι μύες σου μπορεί να πληρώσουν το τίμημα. Βλέπεις, όταν ο γλουτός δεν είναι αρκετά ισχυρός για να σε στηρίξει κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων όπως θα έπρεπε, βάζεις περισσότερη δύναμη αλλού, η οποία μπορεί να τραυματίσει άλλους μύες, αρθρώσεις και συνδέσμους.

-Χρειάζονται τακτική άσκηση και δεν τους αρέσει η μονοτονία
Πρόσθεσε μια μικρή ποικιλία στη ρουτίνα της προπόνησης δύναμης για τους γλουτούς σου. Προσπάθησε να περιλαμβάνεις στο πρόγραμμά σου ασκήσεις που εμπλέκουν τους γλουτούς σε κάθε σου προπόνηση.

-Απεχθάνονται τα μηχανήματα!
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στην ενδυνάμωση των γλουτών είναι η αποκλειστική χρήση μηχανημάτων (πχ μηχάνημα εκτάσεων ισχίου, μηχάνημα απαγωγών κλπ). Αντ 'αυτού, για να γυμνάσεις πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα τους γλουτούς σου, δοκίμασε λειτουργικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος αλλά και με αντιστάσεις όπως ελεύθερα βάρη, λάστιχα, ιμάντες αιώρησης κλπ.

-Η συγκέντρωση σε αυτούς μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε άσκηση
Εστιάζοντας στην ενεργοποίηση των γλουτών σου σε οποιαδήποτε άσκηση, θα καταφέρεις να ενεργοποιήσεις τη μυϊκή ομάδα στη μέγιστη δυναμική της. Για παράδειγμα, ακόμα κι όταν κάνεις πιέσεις ώμων από όρθια θέση, πρέπει να έχεις σφιγμένους γλουτούς!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αφροδίτη Βέρρου
Facebook: www.facebook.com/AfroditiVerrou
Instagram: www.instagram.com/afroditiverrou/