Η χορτοφαγική διατροφή που επιβάλλει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας λιγοστεύει τις καθημερινές επιλογές για τα γεύματά μας. Τι μπορούμε να τρώμε, λοιπόν, κατά την περίοδο της νηστείας, ώστε να καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας;

Ζητήσαμε από τον Κλινικό Διαιτολόγο –Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο να μας προτείνει 10 πλήρη νηστίσιμα γεύματα, υψηλής διατροφικής αλλά χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Εκείνος μας έδωσε 11.

 

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα φακές (250 γρ.)
-30 γρ. νηστίσιμο τυρί
-σαλάτα με κουνουπίδι βρασμένο,
-1 φέτα ψωμί
-2 μικρά πορτοκάλια

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα φασολάδα (250 γρ.),
-30 γρ. νηστίσιμο τυρί
-σαλάτα με λάχανο άσπρο και καρότο με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
-2 μανταρίνια

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα φασόλια γίγαντες πλακί (180 γρ.)
-10 γρ. Αντζούγιες κονσέρβα σε λάδι, στραγγισμένες
-σαλάτα με μπρόκολο βρασμένο, ελαιόλαδο (1 κουταλάκι)
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
-1 μήλο

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
Το πλήρες γεύμα:
-φασόλια μαυρομάτικα, μαγειρεμένα (για 100 γρ. ξερά μαυρομάτικα), με 100 γρ. ντομάτες, 100 γρ. κρεμμύδι ωμό, άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο και 15 γρ. ελαιόλαδο (3 κουταλάκια)
-σαλάτα μαρούλι
-1 πορτοκάλι

ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα ρεβίθια σούπα (200 γρ.)
-30 γρ. νηστίσιμο τυρί
-σαλάτα με κουνουπίδι βρασμένο
-1 φρούτο επιλογής

ΦΑΒΑ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα φάβα βρασμένη (200 γρ.) με κρεμμύδι και ελαιόλαδο (2 κουταλάκια)
-σαλάτα μαρούλι
-1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
-2 μικρά αχλάδια

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι (300 γρ.)
-σαλάτα με μπρόκολο βρασμένο
- 1 πορτοκάλι

ΧΤΑΠΟΔΙ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΡΥΖΙ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα χταπόδι γιαχνί με ρύζι (250 γρ.)
-σαλάτα με κουνουπίδι βρασμένο και ελαιόλαδο (1 κουταλάκι)
-1 φρούτο επιλογής

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα καλαμαράκια τηγανητά (140 γρ.)
- χόρτα βραστά
-2 μανταρίνια

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα μυδοπίλαφο (250 γρ.)
- χόρτα βραστά
-1 φρούτο επιλογής

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Το πλήρες γεύμα:
-1 μερίδα γαρίδες βρασμένες (χωρίς το κέλυφος) με μακαρόνια (200 γρ.)
-σαλάτα με μαρούλι – ντομάτα και ελαιόλαδο (1 κουταλάκι)
-1 φρούτο επιλογής

Σημείωση σχετικά με τις μερίδες: Το ζύγισμα γίνεται πάντα σε μαγειρεμένο φαγητό.

 

Δες ακόμα:

8+2 συμβουλές από έναν διατροφολόγο για απώλεια λίπους

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα