Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Γιορτές σημαίνουν χαλάρωση, χρόνος με την οικογένειά μας και, φυσικά, πλούσια τραπέζια. Και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται -και, κυρίως, δεν θέλουμε- να αποφύγουμε.

Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλεις να μην χαλάσεις σε λίγες μέρες τον κόπο των τελευταίων μηνών ή, έστω, εβδομάδων, υπάρχει μια μαγική λέξη που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου: «Ισορροπία».

«Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τις διακοπές, χωρίς να ακυρώνουμε τις προσπάθειες συντήρησης του βάρους μας» λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «η μαγειρίτσα του Σαββάτου και το αρνί την ημέρα του Πάσχα είναι απλά δυο γεύματα. Στόχος είναι να τα απολαύσει κανείς με την οικογένειά του, χωρίς βέβαια υπερβολές. Προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές είναι αυτές που γίνονται συστηματικά από ένα άτομο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους».

Του ζητήσαμε, παρ’ όλα αυτά, να μας δώσει μερικά Dos και Don’ts σχετικά με τη διατροφή μας τις εορταστικές μέρες. Τα μοιραζόμαστε μαζί σου και σου ευχόμαστε Χρόνια Πολλά:

 

Dos

- Διατήρησε σταθερές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ξεκίνα την ημέρα πάντα με ένα πλήρες πρωινό, όπως τοστ ή δημητριακά με γάλα.

- Βάλε φυσική δραστηριότητα στη μέρα σου: Περπάτησε όσο μπορείς περισσότερο.

- Σκέψου τι θα ήταν ευχάριστο να κάνεις κατά την περίοδο των διακοπών σου (εκτός από το να τρως και να πίνεις χωρίς περιορισμό).

- Πιες δύο ποτήρια νερό μισή περίπου ώρα πριν από το κυρίως γεύμα σου.

- Στο εορταστικό τραπέζι, ξεκίνα πάντα με σαλάτα ή σούπα. Οι ίνες και τα υγρά προκαλούν το αίσθημα κορεσμού.

- Φάε σε μικρότερο πιάτο, καθώς σε μεγαλύτερο θα καταναλώσεις πιθανότατα και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

- Προσπάθησε να τρως αργά και, όταν νιώσεις ότι χόρτασες, άσε το πιρούνι σου. Δεν είναι απαραίτητο να αδειάσεις το πιάτο.

- Μοιράσου το επιδόρπιο ή προτίμησε κάποιο φρούτο.

- Μόλις τελειώσεις το φαγητό, σήκω από το τραπέζι. Προτίμησε κάποιον άλλο χώρο για τη συζήτηση.

 

Don’ ts

- Μην παραλείπεις γεύματα. Η πολύωρη αποχή από το φαγητό έχει τις περισσότερες φορές τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν μετά ακολουθεί ένα τραπέζι με μεγάλη ποικιλία.

- Μην τρως μεγάλες ποσότητες τσουρεκιού και κουλουριών -και τα δύο τρόφιμα περιέχουν περίπου 400 θερμίδες ανά 100 γρ. και η υπερκατανάλωσή τους για μεγάλο διάστημα μπορεί να φανεί στη ζυγαριά σου.

- Μην τρως όρθια και μην τσιμπολογάς, γιατί έτσι χάνεις τον έλεγχο των θερμίδων. Προτίμησε να απολαύσεις το φαγητό σου όταν καθίσεις στο τραπέζι.

- Απόφυγε λιπαρά ορεκτικά όπως σαγανάκι, τηγανιτές πατάτες, τυριά και πίτες.

- Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ. Ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες είναι η σύσταση.

- Τέλος, μην ξεχνάς ότι, αν φας λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να τρως υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Απλά, την επομένη του τραπεζιού, γύρνα στις κανονικές σου συνήθειες!

 

Δες ακόμα:

8+2 συμβουλές από έναν διατροφολόγο για απώλεια λίπους

7 βραδινές συνήθειες που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σου

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα