Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το μυστικό των ανθρώπων που πετυχαίνουν στη ζωή τους; Είναι η τύχη; Είναι το ταλέντο; Είναι οι γνωριμίες; Είναι η σκληρή δουλειά; Μάλλον είναι όλα ή κάποια από όλα αυτά μαζί, αλλά υπάρχουν και μερικά μικρότερα μυστικά που φέρνουν την επιτυχία.

Να λοιπόν 8 βασικές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων:

-Ξυπνούν νωρίς το πρωί. Θυμάσαι τη λίστα με τις ώρες που ξυπνούν η Michelle Obama, ο Tim Cook και άλλοι επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο; Μιλάμε για ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ το πρωί.

-Έχουν ατζέντα για όλα. Για τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν, για τα επαγγελματικά ραντεβού τους, για τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους... όλα είναι σημειωμένα και, τελικά, προγραμματισμένα!

-Δεν είναι αναβλητικοί. Αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση στην ώρα τους και δεν αφήνουν ποτέ μια δουλειά για την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. (Ναι, τα λέω για να τα ακούσω).

-Ενημερώνονται για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Διαβάζουν εφημερίδες, βλέπουν ειδήσεις και, γενικώς, προσπαθούν να είναι καλά πληροφορημένοι για όλα τα θέματα, όσο κι αν αυτά τους αφορούν άμεσα ή όχι.

-Είναι δεκτικοί απέναντι στην αρνητική κριτική. Το να προσπαθείς να δεις τη δουλειά σου από μια διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα μειονεκτήματά σου. (Ναι, όλοι έχουμε, όσο τέλειοι κι αν -νομίζουμε ότι- είμαστε).

-Προσπαθούν να ξεπεράσουν τον... συγκεντρωτισμό τους. Το μυστικό δεν είναι να τα κάνεις όλα μόνος σου. Έτσι, είναι σίγουρο ότι σε κάτι θα μείνεις πίσω. Το πιο δυνατό χαρτί όλων των επιτυχημένων ανθρώπων είναι η ομαδική δουλειά (και το να διαλέγουν, για κάθε πόστο, τον κατάλληλο άνθρωπο – είναι κι αυτό ένα τεράστιο ταλέντο).

-Δίνουν credits στους συνεργάτες τους. Γιατί ομαδική δουλειά χωρίς αναγνώριση της συνεισφοράς κάθε μέλους της ομάδας, απλώς δεν γίνεται.

-Εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Εμένα πάντως με έχει βοηθήσει άπειρες φορές να πάρω τη σωστή απόφαση. Άκουσέ το κι εσύ!

 

Υ.Γ.: Διάλεξα να βάλω για κεντρική φωτογραφία μία με τον Σάκη Ρουβά γιατί, όταν σκέφτομαι τη λέξη επιτυχία, μου έρχεται πρώτος στο μυαλό.