Η επιστήμη καταπιάνεται με σημαντικά -ή και όχι τόσο ουσιώδη- ζητήματα, δίνοντάς μας καθημερινά απαντήσεις. Και μια πρόσφατη έρευνα ανέλυσε το θέμα της αντίληψης που έχουν οι άντρες για το «όμορφο γυναικείο πρόσωπο».

 

Τι βρίσκουν, λοιπόν, γοητευτικό οι άντρες;


Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science, ζητήθηκε από μία ομάδα 169 ανδρών (ηλικίας κατά μέσο όρο 36 ετών) να αξιολογήσουν γυναικεία πρόσωπα με βάση το πόσο ελκυστικά τα βρίσκουν («βαθμολογώντας» τα με άριστα το 20 και minimum το 0). Κάθε άνδρας αξιολόγησε 30 διαφορετικά πρόσωπα. Παράλληλα, ζητήθηκε από μια δεύτερη ομάδα 156 ανδρών (ηλικίας επίσης κατά μέσο όρο 36 ετών) να δουν ζευγάρια φωτογραφιών με πρόσωπα γυναικών και να διαλέξουν αυτό που θεωρούν πιο γοητευτικό από τα δύο. Κάθε άνδρας είδε 30 ζευγάρια φωτογραφιών, δηλαδή 60 συνολικά πρόσωπα.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν μοντέλο του οπτικού φλοιού (του σημείου του εγκεφάλου που λαμβάνει και επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα) ώστε να αναλύσουν τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των γυναικείων προσώπων. Τα αποτελέσματα έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι «τα ήπια χαρακτηριστικά ενός γυναικείου προσώπου ήταν συσχετισμένα με τον βαθμό ελκυστικότητας που οι άνδρες έδωσαν στο συγκεκριμένο πρόσωπο». Με λίγα λόγια, όσο λιγότερο έντονα ήταν τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, τόσο πιο ελκυστικό το βρήκαν οι άνδρες της έρευνας.

 

Katie Holmes Jan 11 03


«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα γυναικεία πρόσωπα που αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά ήταν αυτά που ο πρωτοταγής οπτικός φλοιός των ανδρών αποκωδικοποίησε πιο εύκολα» αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους αναλυτές.

Και, αν επιτρέπεται να βγάλουμε ένα δικό μας, πιο γενικό -εντάξει, και κάπως αυθαίρετο- συμπέρασμα από τη συγκεκριμένη έρευνα, θα λέγαμε μάλλον ότι οι άντρες βρίσκουν γοητευτικά (και τελικά ερωτεύονται) τα «κορίτσια της διπλανής πόρτας» και όχι κλώνους της Angelina Jolie.

Δες ακόμα: Τι λέει το δαχτυλικό σου αποτύπωμα για τον χαρακτήρα σου