Και, καθώς η χρονική απόσταση από την επίθεση του περασμένου Νοέμβρη στο Παρίσι είναι τρομακτικά μικρή, ένα σκίτσο του γελοιογράφου Plantu έγινε, αμέσως, viral. Το σχέδιο απεικονίζει δύο φιγούρες, η μία ντυμένη με τη σημαία της Γαλλίας και η δεύτερη με αυτή του Βελγίου, να σκύβουν δακρυσμένες, ενώ, γραμμένες με μαύρο χρώμα, οι ημερομηνίες των δύο επιθέσεων υπενθυμίζουν αυτό που κανείς, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει ξεχάσει.
Ποιος είναι όμως ο Plantu;
Plantu είναι το ψευδώνυμο του Γάλλου σκιτσογράφου Jean Plantureux, η δουλειά του οποίου δημοσιεύεται, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, στη Le Monde (το πρώτο του σκίτσο για τη γαλλική εφημερίδα, με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 1ης Οκτωβρίου του 1972).
Ακτιβιστής που έχει ανάγει σε προσωπικό του θέμα τον πόλεμο για την Ελευθερία της Έκφρασης, ο Plantu έχει βρεθεί ακόμα και αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τα σκίτσα του: Το 2011, η οργάνωση Γενική Συμμαχία κατά του Ρατσισμού και υπέρ του Σεβασμού της Γαλλικής και της Χριστιανικής Ταυτότητας (General Alliance against Racism and for the Respect of French and Christian Identity -AGRIF) κατέθεσε αγωγή εναντίον του για «πρόκληση μίσους και βίας» προς τους Καθολικούς, με αφορμή ένα σκίτσο του με τίτλο «Παιδεραστία: ο Πάπας παίρνει θέση» που είχε δημοσιευθεί στο Le Monde magazine στις 3 Απρλίου του 2010 και έδειχνε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' να παρενοχλεί σεξουαλικά ένα παιδί. Ο Plantu τελικά αθωώθηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη.
Μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Charlie Hebdo», κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις από τους κορυφαίους σκιτσογράφους της Γαλλίας, ο διάσημος πολιτικός γελοιογράφος δήλωσε: «Όταν πιάνουμε τα μολύβια μας, δίνουμε τα πάντα, καταθέτουμε όλο μας το είναι, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι, εκτός από τους αναγνώστες μας, τους αγαπημένους μας αναγνώστες, μπορεί στην επόμενη γωνία να κρύβεται ένας παρανοϊκός. Και αυτό είναι το πρόβλημα για τους σκιτσογράφους -αλλά και για τους δημοσιογράφους και, τελικά, για κάθε πολίτη της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου: Πρέπει πλέον να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα σκίτσα μας τα βλέπουν επίσης άνθρωποι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας, πρέπει όμως να γίνουμε πιο έξυπνοι, εξυπνότεροι από εκείνους. Όπως στο σκάκι, πρέπει να είσαι πάντα δύο κινήσεις μπροστά».
Σκίτσο του Plantu για την επίθεση στο Charlie Hebdo: «Δεν πρέπει να σχεδιάζω τον Μωάμεθ» είναι η φράση που επαναλαμβάνεται.
Ένα από τα διάσημα σκίτσα του: «Με όλη μας την καρδιά με το Charlie Hebdo»
Μετά την πρόσφατη επίθεση στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Plantu σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ να φωτίζει το σκοτεινό Παρίσι.
Δες περισσότερα σκίτσα του: