Τι σημαίνει όμως ακριβώς κάθε post που επιλέγουμε να κάνουμε;
Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Brunel στο Λονδίνο, η οποία συσχέτισε τις αναρτήσεις στο Facebook 555 εθελοντών με το «Big Five Factor Model» (τους πέντε βασικούς παράγοντες που ορίζουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου -Δεκτικότητα σε εμπειρίες, Εξωστρέφεια, Συγκαταβατικότητα, Ευσυνειδησία και Νευρωτισμός) αλλά και με την Αυτοεκτίμηση και τον Ναρκισσισμό.
Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας:
-Οι άνθρωποι που είναι σε γενικές γραμμές δεκτικοί σε νέες εμπειρίες κάνουν συχνά πολιτικής ή καλλιτεχνικής φύσεως αναρτήσεις ή χρησιμοποιούν το Facebook για να αντλήσουν πληροφορίες ή για να μοιραστούν απόψεις και όχι προσωπικές πληροφορίες.
-Οι εξωστρεφείς αναζητούν την κοινωνικοποίηση και μέσω του Facebook, έτσι κάνουν πολλές αναρτήσεις σχετικές με κοινωνικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή.
-Οι νευρωτικοί, και άρα πιο συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι, τείνουν να κάνουν posts που «εκβιάζουν» κινήσεις αποδοχής και επιβεβαίωσης από τους διαδικτυακούς φίλους τους, χρησιμοποιώντας το Facebook για να καλύψουν το κενό που τους δημιουργεί η πιθανή έλλειψη προσοχής από τον περίγυρό τους στην πραγματική τους ζωή.
-Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να κάνουν συχνά posts που αφορούν τη σχέση τους (φωτογραφίες με τον σύντροφό τους ή λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική τους ζωή), ωστόσο δείχνουν να χρησιμοποιούν το facebook περισσότερο ως μέσο έκφρασης και λιγότερο ως μέσο αυτοεπιβεβαίωσης.
-Οι ναρκισσιστές επιλέγουν να δημοσιοποιούν τα «επιτεύγματά» τους, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την επαγγελματική τους πορεία, είτε ακόμα και με το σώμα τους και τη διατροφή τους - κάτι που αντανακλά και τη σημασία που οι ίδιοι αποδίδουν στην εξωτερική τους εμφάνιση και τη φυσική τους κατάσταση.
Εσύ τι πόσταρες σήμερα;
Δες ακόμα: Οι 10 μαγικοί κανόνες για να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες