Όταν το γυμνό σταμάτησε να ιντριγκάρει, το φαγητό ήρθε να το διαδεχτεί. Η οφθαλμολαγνεία των Millennials βρίσκει το αντικείμενο του ενδιαφέροντός της στα πιάτα τους και το απόλυτο μέσο έκφρασής της στα social media: Μόνο στο Instagram, οι φωτογραφίες κάτω από το tag #food είναι αυτή τη στιγμή περίπου 200.000.000.

Κι ενώ ο όρος Food Porn (με περισσότερα από 90.000.000 posts στο instagram) εξηγεί καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την ηδονή που μπορεί να προσφέρει ένα πιάτο όχι με τη γεύση αλλά και μόνο με την εικόνα του, υπάρχουν, και σε αυτό το είδος φωτογραφίας, κάποιοι «κανόνες» για να είναι το αποτέλεσμα πιο... λαχταριστό.

Σε γενικές γραμμές, είναι 8:

1. Απλότητα
Αφαίρεσε από το κάδρο σου όλα τα περιττά και επικεντρώσου στο πιάτο. Θυμήσου ότι είναι τα χρώματα και οι υφές του ίδιου του γεύματος που θέλεις να φωτογραφήσεις. Δώσε σημασία, παρ’ όλα αυτά, και στο φόντο. Ένα ξύλινο τραπέζι πάντα δείχνει ωραίο στις φωτογραφίες, ενώ ένα πιρούνι δίπλα στο πιάτο, όταν φωτογραφίζεις από ψηλά, προσθέτει ενδιαφέρον στην εικόνα.

2. Ταχύτητα
Φωτογράφισε το γεύμα σου αμέσως μόλις αυτό φτάσει στο τραπέζι. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο πιο φρέσκο και γευστικό θα δείχνει το αποτέλεσμα.

3. Στήσιμο
Μπορείς, παρ’ όλα αυτά, να «πειράξεις» το πιάτο, για να γίνει πιο φωτογενές: Το κρέας, για παράδειγμα, μπορεί να δείχνει καλύτερο κομμένο στο μέση, ώστε να φαίνεται το ροζ εσωτερικό του χρώμα.

4. Σταθερότητα
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι σταθερή η κάμερα τη στιγμή της λήψης. Χρησιμοποίησε μια καρέκλα για να στηρίξεις τα χέρια σου ή ακούμπησε τους αγκώνες σου στο σώμα σου για να τα κρατήσεις όσο το δυνατόν πιο ακίνητα.

5. Φωτισμός
Όπως και σε κάθε άλλη φωτογραφία, το φως παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε το φυσικό φως της ημέρας, όταν αυτό είναι εφικτό. Το καλύτερο σημείο για να τοποθετήσεις το πιάτο είναι κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο, με μια λευκή κουρτίνα τραβηγμένη μπροστά από το φως. Αν πάλι βρίσκεσαι σε κάποιο εστιατόριο και το φως δεν επαρκεί, μετακίνησε το πιάτο σου κοντά σε κάποιο κερί και παίξε με τις φωτοσκιάσεις. Μην δοκιμάσεις το φλας, είναι πολύ «σκληρό» για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

6. Γωνία
Ένα πορτρέτο ανθρώπου μπορεί να αλλάξει δραματικά τραβηγμένο από διαφορετικές γωνίες και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το φαγητό. Ένα τραπέζι με πολλά πιάτα μπορεί να δείξει ωραίο φωτογραφημένο σε κάτοψη, ενώ μια σειρά από μικρά μπέργκερ, για παράδειγμα, μπορείς να τα τραβήξεις με την κάμερα ψηλά και σε γωνία σε σχέση με τη δική τους νοητή ευθεία. Το κλειδί, πάντως, είναι ο πειραματισμός και οι πολλές λήψεις, ώστε να διαλέξεις στη συνέχεια την καλύτερη.

7. Λεπτομέρειες
Μία σταγόνα από τη σάλτσα σε μια άκρη του πιάτου ή ένα λέρωμα πάνω στο τραπέζι θα χαλάσουν τη φωτογραφία σου, όσο καλά κι αν τα έχεις καταφέρει με τους παραπάνω κανόνες. Πριν κάνεις το κλικ, σιγουρέψου ότι όλα είναι στην εντέλεια.

8. Επεξεργασία
Κόψε την εικόνα αφαιρώντας τα περιττά στοιχεία (θυμήσου τον κανόνα 1) και παίξε με τη φωτεινότητα. Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο φίλτρο στο Instagram, το Hudson είναι το καλύτερο για τα πιάτα σου, αφού κάνει το αποτέλεσμα πιο ζεστό.


Δες ακόμα: Τα 10 μαγικά tips για να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες