Πρόσφατα, έγραψα πως μία από τις καλύτερες διατροφικές μου συνήθειες είναι να κάνω το εξής: Μία φορά τον μήνα, αγοράζω από το σούπερ μάρκετ (ή από κάποιο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα) ένα υγιεινό τρόφιμο που δεν έχω ξαναμαγειρέψει. Μετά ψάχνω στο ίντερνετ συνταγές και τελικά ανακαλύπτω νέα πεντανόστιμα πιάτα!

Η τελευταία μου ανακάλυψη είναι η κινόα, αλλά, λίγους μήνες πριν, είχα ανακαλύψει τα αβοκάντο, τα οποία πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου.

 

avocados

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο:

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες K, B C, και E, σε αντιοξειδωτικά (δηλαδή βοηθάει να έχουμε νεανική επιδερμίδα), σε φυτικές ίνες (συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου) και σε φυτικές στερόλες (συμβάλλοντας στη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής). Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε (καλά) λιπαρά, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τις θερμίδες του (ένα μέτριο αβοκάντο έχει γύρω στις 220) – αν και έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή του όχι απλώς δεν μας παχαίνει, αλλά βοηθά στη μείωση του λίπους!

 

Να λοιπόν 3 από τις αγαπημένες μου συνταγές με αβοκάντο:

1. Τοστ με αβοκάντο, αβγό ποσέ και φλούδες παρμεζάνας

Η συνταγή είναι πανεύκολη : Απλώς βράζεις 2 αβγά (θυμήσου εδώ πώς ακριβώς θα βράσεις ένα αβγό ποσέ) και ξεροψήνεις 2 φέτες πολύσπορο ψωμί. Εν τω μεταξύ, πολτοποιείς μισό αβοκάντο (απλώς φρόντισε να είναι αρκετά ώριμο). Άπλωσε πάνω σε κάθε φρυγανισμένο ψωμί λίγο αβοκάντο, από πάνω τοποθέτησε ένα αβγό, ρίξε αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να γαρνίρεις με λίγες φλούδες παρμεζάνας και, αν έχεις, με κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως μαϊντανό ή βασιλικό. Συνόδευσε το πιάτο με ντοματίνια, τα οποία έχεις «βρέξει» με λίγο βαλσάμικο. Yummy!

 

2. Σαλάτα με κινόα, ντομάτα και αβοκάντο

Θυμήσου τη συνταγή εδώ.

 

3. Υγιεινό burger με αβοκάντο

Αυτή τη συνταγή η αλήθεια είναι πως δεν την έχω ακόμα δοκιμάσει, αλλά είναι από τις πρώτες στη λίστα μου!