Ο κρητικός ντάκος είναι μια λατρεμένη εκδοχή της σαλάτας και μάλιστα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνες και φυτικές ίνες έχοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος. Και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να λειτουργήσει ως κυρίως πιάτο.

Προσοχή όμως! Κρύβει πολλές θερμίδες, τις οποίες, αν θέλετε να ελαττώσετε, πρέπει να κάνετε τα εξής:

-Επιλέξτε το σωστό παξιμάδι. Αρχικά, προτιμήστε τα ολικής άλεσης και, κυρίως, διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Σε πολλά γίνεται προσθήκη ζάχαρης.

-Βρέξτε τα με νερό. Έτσι, θα είναι αρκετά μαλακά και δεν θα χρειάζονται πολύ λάδι για να μαλακώσουν.
ΦΥΣΙΚΑ, βάλτε λάδι με το σταγονόμετρο! Δυστυχώς, όσο περισσότερο λάδι βάζετε, τόσες θερμίδες προσθέτετε στο γεύμα σας (1 κουταλιά της σούπας λάδι έχει περίπου 150 θερμίδες).

-Τρίψτε τη ντομάτα στον τρίφτη χωρίς όμως να πετάξετε το ζουμί της. Το χρειαζόμαστε για να μαλακώσει κι άλλο τα παξιμάδια, δίνοντάς τους παράλληλα ωραία γεύση.

-Αντί για τυρί φέτα, προτιμήστε τυρί χαμηλών λιπαρών.

-Στο τέλος βάλτε λίγο πιπέρι και ρίγανη. Τα μπαχαρικά όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά ωφελούν τον οργανισμό. Παράλληλα, δίνουν φανταστική γεύση και άρωμα στο φαγητό μας.

Αυτή η συνταγή είναι μια από τις αγαπημένες μου επιλογές για το βραδινό μου γεύμα. Είναι χορταστικό και -κυρίως- light!

 

Περιμένω εντυπώσεις ;-)

 

Δείτε ακόμα...

Συγκατοίκηση: Τα 10 μυστικά μου για να μη φύγει ο έρωτας

Η διατροφή μου: Το βραδινό που επιλέγω για επίπεδη κοιλιά