«Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις, φοιτάς δ” υπερπόντιος εν τ” αγρονόμοις αυλαίς· καί σ” ούτ” αθανάτων φύξιμος ουδείς ούθ” αμερίων σέ γ” ανθρώπων. Ο δ” έχων μέμηνεν». Το θυμάμαι ακόμη το κείμενο -ύμνο στον ανίκητο έρωτα- του Σοφοκλή από την Αντιγόνη που κάναμε στο σχολείο.

Τότε κατάλαβα για πρώτη φορά ότι ο έρωτας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Φαντάσου, με είχε συνεπάρει χωρίς να έχω προλάβει να τον γνωρίσω ακόμη. Τον περίμενα όμως, τον ονειρευόμουν. Και ήρθε. Και τον έζησα. Σε όλες τις φάσεις του. Ξέρετε, αυτή που πετάς στα σύννεφα αλλά και αυτή που πέφτεις στα πατώματα. Αυτή που νιώθεις ατρόμητη αλλά και αυτή που νιώθεις χαζή. Στον έρωτα τα βλέπεις όλα «ιδανικά». Και, όταν φεύγει, όλα αυτά τα «ιδανικά» που τότε λάτρευες είναι τελικά όσα σε ενοχλούσαν. Τέλος πάντων... Αυτά θα τα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Επανέρχομαι στις φάσεις του έρωτα. Η καλύτερη φάση -αλλά και η μεγαλύτερη δοκιμασία παράλληλα- είναι η συγκατοίκηση. Και λέω δοκιμασία, αφού μένοντας με τον άλλον 24 ώρες το 24ωρο, βλέπεις όλες τις αντιδράσεις του, τα καλά του, τα στραβά του. Και βλέπεις αν η φλόγα του έρωτα φουντώνει. Ή σβήνει.

Η καθημερινότητα μπορεί να φθείρει τη σχέση αν δεν υπάρχουν γερά θεμέλια και ουσιαστική αγάπη. Όπως επίσης απομυθοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις. Άλλο να βλέπεις τον άλλον για λίγες ώρες τη μέρα ή και μέρα παρά μέρα, που φοράς το πιο λαμπερό σου χαμόγελο και την καλή σου διάθεση, και άλλο να τον βλέπεις non stop -είτε έχεις καλή διάθεση είτε όχι. Οπότε θέλει αλήθεια, αμοιβαίες υποχωρήσεις και μερικά «γυναικεία κόλπα» που θα φροντίσουν να μην χαθεί η χρυσόσκονη του έρωτα από την καθημερινότητά σας.

Προσωπικά, αποφάσισα να συγκατοικήσω για πρώτη φορά πριν από λίγο καιρό. Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολο να αφήσω το πατρικό μου, δεν είχα νιώσει ποτέ την ανάγκη παλιότερα. Μπορεί να το φοβόμουν κιόλας.

Πλέον, έχω συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητα είναι πιο όμορφη όταν την μοιράζεσαι με αυτόν που αγαπάς. Υπάρχουν όμως και αρκετές παγίδες. Τις οποίες πρέπει να προσέξεις.

Αυτά είναι τα 10 δικά μου μυστικά-κολπάκια για να μη φύγει ο έρωτας στη συγκατοίκηση:

-Μην αλλάξεις συμπεριφορά. Ό,τι έκανες πριν κάνε και τώρα. Αν, για παράδειγμα, όταν έμενες σπίτι του τα σαββατοκύριακα μάζευες τα ρούχα του που τα πετούσε παντού, συνέχισε να το κάνεις και τώρα. Μην τα αφήνεις στο πάτωμα. Δείξε ότι δεν ήταν προσποιητά όσα έκανες πριν, αλλά ότι πραγματικά σου άρεσε να τον φροντίζεις.

-Μην γκρινιάζεις για να αλλάξει ο άλλος συμπεριφορά. Συνεχίζω το προηγούμενο παράδειγμα. Αν θες να τον πείσεις πως δεν είναι λογικό να θέλει να πετάει τα ρούχα του στο πάτωμα - και έχεις απόλυτο δίκιο- μην αρχίζεις να γκρινιάζεις. Κάνε γλύκες και τσαχπινιές. Με όμορφο τρόπο δείξ’ του πως η καρέκλα - αν όχι η ντουλάπα - είναι προτιμότερη λύση από το πάτωμα.

-Μην γαντζώνεσαι από πάνω του. Μπορεί να μένετε πλέον κάτω από την ίδια στέγη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να έχετε λίγο χρόνο ξεχωριστά. Αν θέλει για παράδειγμα να δει ποδόσφαιρο, αντί να κάνεις παράπονα, διάβασε ένα βιβλίο ή κάλεσε μια φίλη σου στο σπίτι.

-Να είσαι φιλική και φιλόξενη με τους φίλους του που έρχονται σπίτι! Για έναν άντρα είναι πολύ σημαντικό το κορίτσι του να τα πηγαίνει καλά με τους φίλους του. Γνώρισέ τους, συμπάθησέ τους. Μην το κάνεις ψεύτικα. Για να τους αγαπάει ο άνθρωπος που αγαπάς, προφανώς θα αξίζουν. Και θα αξίζουν και τη δική σου συμπάθεια και, με τον καιρό, αγάπη. Άλλωστε, «δείξε μου τον φίλο σου...».

-Μην κρατάς μούτρα. Πόση αρνητική ενέργεια να χωρέσει σε ένα σπίτι; Τα μούτρα δημιουργούν μούτρα. Και να ξέρεις πως δύο μουτρωμένοι άνθρωποι τίποτα καλό δεν θα καταφέρουν. Άσε τον εγωισμό σου στην άκρη και ζήτησέ του να κάνει το ίδιο.

-Ποτέ μην πέφτετε για ύπνο τσακωμένοι. Γιατί, μάντεψε, θα ξυπνήσετε τσακωμένοι κ.ο.κ. Αν όμως συμβεί και ξαπλώσετε μαλωμένοι, επιδίωξε να έχετε επαφή. Τέντωσε το χέρι ή το πόδι σου έτσι ώστε να φτάσει το δικό του. Να είσαι σίγουρη πως όταν ξυπνήσετε θα είστε αγαπημένοι!

-Να συζητάτε τα πάντα. Και να τον ακούς. Είναι βασικό να τον αφήνεις να σου λέει και εκείνος όσα τον προβληματίζουν. Και, προς Θεού, αν κάτι έχεις, ξέχνα το «δεν έχω τίποτα». Πες αλήθεια τι νιώθεις και άκου όσα έχει να σου πει.

-Μην ξεχνάς την εικόνα που είχε για εσένα πριν συγκατοικήσετε. Δεν εννοώ να είσαι υπερπαραγωγή μέσα στο σπίτι, όμως μην είσαι ποτέ απεριποίητη μπροστά του. Και φυσικά να είσαι πάντα μοσχοβολιστή
Έξτρα φανταστικό tip: Όταν ξαπλώσεις για ύπνο, εκτός από την ενυδατική κρέμα στο σώμα σου, βάλε το αγαπημένο σου λαδάκι στα μαλλιά. Θα είναι μαλακά και κυρίως θα μυρίζουν «μεθυστικά» :)

-Κάνε εκπλήξεις! Δοκίμασε να του μαγειρέψεις κάτι ξεχωριστό, χωρίς όμως να νευριάζεις αν δεν το φάει. Σκέψου ότι πολύ απλά μπορεί να μην... τρώγεται! Ναι συμβαίνει κι αυτό. Όλες μας την έχουμε πατήσει. Ωστόσο, αν εκείνος φάει όλο το φαγητό που αντικειμενικά δεν τρώγεται, χωρίς να σου πει τίποτα, τότε μην τον αφήσεις να φύγει ποτέ! Αυτός είναι!

-Να είσαι απρόβλεπτη. Καταλαβαίνεις τι εννοώ! Μην ξεχνάς τη λαχτάρα που είχες να τον αγκαλιάσεις όταν τον έβλεπες μια φορά στο τόσο. Την ίδια λαχτάρα να έχεις κάθε μέρα, ακόμη κι αν τον είδες μόλις πριν από λίγες ώρες ;-)

Αυτά!

Γυναικεία μαεστρία χρειάζεται. Αφού, κορίτσια, όλα στο χέρι μας είναι. Αρκεί να τα θελήσουμε ;-)

Υ.Γ.: Μετά από αρκετούς μήνες συγκατοίκησης, αυτό που μπορώ να ξεχωρίσω ως το πιο όμορφο κομμάτι της είναι που έχω την ευκαιρία να είναι εκείνος ο πρώτος άνθρωπος που κοιτάζω όταν ξυπνάω και ο τελευταίος που αγκαλιάζω πριν κοιμηθώ.

Περιμένω τα σχόλιά σας εδώ:

instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom
Δ. Ν.

 

Δες ακόμα:

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην αρχή μιας σχέσης

Η διατροφή μου: Το βραδινό που επιλέγω για επίπεδη κοιλιά