Υπάρχει μία απάντηση στις δικαιολογίες όσων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να βάλουν τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους. Λέγεται κυκλική προπόνηση και, εκτός από πολύ συντομότερη από τις «κλασικές» προπονήσεις, είναι και απολύτως αποτελεσματική.

Όπως ακριβώς προδίδει το όνομά της, η κυκλική προπόνηση χωρίζεται σε κύκλους ασκήσεων: Κάθε άσκηση λέγεται «σταθμός» και, μετά την εκτέλεσή της, ο ασκούμενος προχωρά, χωρίς διάλειμμα, στην επόμενη. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ασκήσεων, μπορεί να μεσολαβήσει ένα μικρό διάλειμμα πριν ξεκινήσει ο δεύτερος κ.ο.κ, ενώ ο συνολικός αριθμός των κύκλων εξαρτάται από των αριθμό των σταθμών, το επίπεδο δυσκολίας τους, τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου και, φυσικά, τον χρόνο που αυτός διαθέτει και τη διάθεσή του τη συγκεκριμένη μέρα. Επίσης, από κύκλο σε κύκλο μπορεί να μεταβάλλεται ο αριθμός των επαναλήψεων σε κάθε σταθμό ή η επιβάρυνση με την οποία η συγκεκριμένη άσκηση εκτελείται.

Μια κυκλική προπόνηση αποτελείται από ασκήσεις για διάφορες μυϊκές ομάδες (ή και πολυαρθρικές) στοχεύοντας τελικά σε όλο το σώμα, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει και αερόβιους σταθμούς (για παράδειγμα, 1' σχοινάκι στην αρχή κάθε κύκλου). Έτσι, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαλλείματος από σταθμό σε σταθμό, ο ασκούμενος διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκειά της υψηλά τους καρδιακούς του παλμούς, συνδυάζοντας τη μυϊκή ενδυνάμωση με την καρδιοαναπνευστική άσκηση.

Με λίγα λόγια: Εκτός από εκείνους που παραπονιούνται για έλλειψη χρόνου, η κυκλική προπόνηση είναι η λύση και για όσους απεχθάνονται τη ρουτίνα στο πρόγραμμα της γυμναστικής τους.

Μία κυκλική προπόνηση 30 συνολικά λεπτών 3 φορές την εβδομάδα είναι, λοιπόν, ό,τι χρειάζεσαι για να μπεις σε φόρμα. Και, μόνο για διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχεις καμία δικαιολογία να μην το κάνεις, διαλέξαμε για σένα ένα πρόγραμμα που μπορείς να εκτελέσεις στο σπίτι σου, χωρίς κανέναν εξοπλισμό:

 

Δες ακόμα:

Όσα πρέπει να τρως για να είσαι αδύνατη – και πώς να τα συνδυάσεις

3 μύθοι για τη γυμναστική και το κάψιμο λίπους που σε εμποδίζουν να αδυνατίσεις