Μια σε γενικές γραμμές σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία σου και για τη διατήρηση ενός όμορφου σώματος, ωστόσο, όπως μας αποκαλύπτει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, υπάρχουν μερικά «μαγικά» κόλπα που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις χωρίς να μπεις στη διαδικασία μίας αυστηρής δίαιτας.

1. Κατέβασε ταχύτητα και φάε πιο αργά
Φρόντισε τα γεύματά σου να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά. Και αυτό γιατί το σήμα του κορεσμού χρειάζεται 20 λεπτά μέχρι να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν το γεύμα ολοκληρωθεί νωρίτερα, τότε σχεδόν μοιραία υπερκαταναλώνουμε τροφή.

Extra tip: Άφηνε κάτω το μαχαίρι και το πιρούνι σου μετά από κάθε μπουκιά, ώστε να επιβραδύνεις τον ρυθμό με τον οποίο τρως.

 

2. Κοιμήσου περισσότερο
Κι όμως, για το αδυνάτισμα σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου επιδρά στις μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού μας, με αρνητικά αποτέλεσματα στο σώμα μας.

Extra tip: Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, μια επιπλέον ώρα ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέχρι και 6 κιλών σε ένα χρόνο!

 

3. Μεγάλωσε τις μερίδες λαχανικών
Το να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις βάρος. Η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε ίνες και η περιεκτικότητά τους σε νερό σε χορταίνει με λιγότερες θερμίδες. Μαγείρεψε τα λαχανικά στον ατμό ή ψητά χωρίς έξτρα λίπος και πρόσθεσε χυμό λεμονιού ή ξύδι μπαλσάμικο και βότανα αντί για σάλτσες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι.

Extra tip: Σέρβιρε τρία λαχανικά, αντί για ένα και θα φας πολύ λιγότερο φαγητό, χωρίς να προσπαθήσεις καν!

 

4. Μην ξεχνάς ποτέ το νερό
Είναι εύκολο να μπερδέψεις τη δίψα με την πείνα και να απλώσεις το χέρι σε ένα μπισκότο, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειαζόσουν ήταν ένα ποτήρι νερό. Φροντίστε, συνεπώς, να είσαι καλά ενυδατωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Extra tip: Βάλτε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό δίπλα σου στη δουλειά, για παράδειγμα δίπλα στην οθόνη του Η/Υ στο γραφείο, και μην φεύγεις ποτέ αν δεν το έχεις τελειώσει.

 

5. Όταν πίνεις χυμούς, αναψυκτικά ή αλκοόλ, χρησιμοποίησε ψηλό ποτήρι
Ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι είναι προτιμότερο από ένα χαμηλό όταν πρόκειται για ροφήματα με θερμίδες. Στα χαμηλά ποτήρια αυξάνεται 25% -30% η κατανάλωση υγρών, οπότε, προτιμώντας ένα ψηλό και λεπτό, θα γλιτώσεις αρκετές θερμίδες.

Extra tip: Κάτι αντίστοιχο μπορείς να κάνεις και με το πιάτο σου, για να μειώσεις τις θερμίδες του φαγητού. Άρχισε να τρως πάντα σε μικρό πιάτο και θα αδυνατίσεις χωρίς να το καταλάβεις!


Διάβασε, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, άλλα 5 tips για να αδυνατίσεις χωρίς δίαιτα.

 

Δες ακόμα:

Ξεκίνα σήμερα αυτό το 10ήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης και χάσε κιλά!

Η σαλάτα ως πλήρες γεύμα: 3 πανεύκολες συνταγές που θα λατρέψεις

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα