Μιλήσαμε με την πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Βασιλική Μιλλούση, αλλά και με τη Διατροφολόγο της, Μαριέττα Μαρκούση, για να μάθουμε ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες μίας επαγγελματία αθλήτριας η οποία όμως δεν παύει να είναι γυναίκα και να θέλει να απολαμβάνει τη διατροφή και τη ζωή της χωρίς να αισθάνεται ότι το απαιτητικό αθλητικό της πρόγραμμα της στερεί κοινωνικότητας.

Στην ερώτηση τι κάνει ώστε να παραμένει τόσο fit αλλά και υγιής, η Βασιλική επιμένει ότι το μυστικό είναι η σωστή διατροφή. «Τρώω τα πάντα», λέει ωστόσο η ίδια. «Δεν θα στερηθώ το μαγειρευτό φαγητό, μου αρέσει άλλωστε πολύ η ελληνική κουζίνα, απλώς φροντίζω να μην υπερφορτώνω το πιάτο μου» προσθέτει, ενώ η Διατροφολόγος της συνεχίζει: «Με τη Βασιλική ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή τα τελευταία δύο έτη, οπότε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα προκειμένου να γνωρίζει τις ανάγκες του οργανισμού και της καθημερινότητάς της και να προσαρμόζει σωστά τη διατροφή της σε αυτές».

Μπορεί μια αθλήτρια να απολαμβάνει ελεύθερα γεύματα; «Ναι, αλλά με μέτρο φυσικά» εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση. «Έχουμε συμφωνήσει με τη Βασιλική να μπορεί να επιλέγει η ίδια τι θα φάει στα ελεύθερα γεύματά της και να μπορεί τότε να ξεφύγει από τις διατροφικές νόρμες που έχουμε. Τα ελεύθερα γεύματα είναι απαραίτητα προκειμένου να αισθανόμαστε λίγο πιο χαλαροί με τη διατροφή μας, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στο βάρος μας. Από την άλλη, τα ελεύθερα γεύματα στη διατροφή έχουν σκοπό και να μας εκπαιδεύσουν, να δούμε δηλαδή πώς αντιδρά ο εαυτός μας όταν νιώσει την ελευθερία της επιλογής και έτσι να μπορούμε μετά μαζί να φτιάξουμε τα κακώς κείμενα!».

 

img 0270

 

Ζητήσαμε από τη Βασιλική να μας φτιάξει μία λίστα με τους σημαντικότερους άξονες της διατροφής της:

-«Τρώω πολλά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα! Έτσι, μπορώ να ανταποκριθώ στις πολύωρες προπονήσεις χωρίς να νιώθω πείνα, αλλά και χωρίς να αισθάνομαι το στομάχι μου βαρύ».

-«Τρώω πολλά φρούτα! Μου αρέσουν πολύ τα φρούτα και έτσι κάποιες μέρες μπορεί να καταναλώσω έως και 4-5 φρούτα, είτε σε χυμό είτε κομμένα σε φρουτοσαλάτα. Γενικά, έχω καταλάβει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγρά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με γεμίζουν ενέργεια».

-«Αποφεύγω τα τηγανιτά».

-«Δεν παραλείπω γεύματα. Πλέον, έχω καταλάβει ότι η παράλειψη ενός κυρίως γεύματος μπορεί να μου χαλάσει τη μέρα, είτε επειδή θα με κάνει να αισθάνομαι πείνα, είτε επειδή θα είμαι περισσότερο ευάλωτη στο επόμενο γεύμα και μπορεί να φάω περισσότερο».

-«Πίνω πολύ, πάρα πολύ νερό. Οι πολύωρες προπονήσεις σίγουρα το απαιτούν, οπότε το έχω βάλει στη ζωή... και στην τσάντα μου».

-«Μαγειρεύω εγώ το φαγητό μου. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να ξέρω τί ακριβώς τρώω αποφεύγοντας τις “κρυφές θερμίδες”».

-«Επιλέγω εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους αφενός είναι πιο γευστικά και αφετέρου με κάνουν να αισθάνομαι το δέρμα μου καλύτερο».

-«Πιστεύω ότι η στέρηση έχει πάντα αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρω ότι μπορώ να φάω τα πάντα, να μην νιώθω ότι στερούμαι μέσω της διατροφής μου. Επειδή παλιότερα το έκανα, πλέον πιστεύω πως, ό,τι στερούμαστε συστηματικά, θα το υπερκαταναλώσουμε με την πρώτη ευκαιρία».

-«Παρ’ όλα αυτά, ή μάλλον εξαιτίας του ότι ποτέ δεν νιώθω πιεσμένη, όταν θέτω στόχους με τη Διατροφολόγο μου, ακολουθώ το πρόγραμμά μας πιστά!».

 

14711863 867306413411930 3715846868018659328 n

 

Μπορεί τελικά κανείς να ακολουθήσει μια «τέλεια» διατροφή; Η Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας εξηγεί: «Όχι, τέλεια διατροφή δεν υπάρχει. Υπάρχει ισορροπία και αυτός είναι πάντα ο στόχος. Ακόμα και όταν πρόκειται για μια επαγγελματία αθλήτρια, όπως η Βασιλική, η διατροφή της οποίας είναι συγκεκριμένη, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία. Η διατροφή δεν μπορεί να στερεί από κανέναν, ούτε φυσικά και από έναν αθλητή, τη δυνατότητα να έχει κοινωνική ζωή. Με τη Βασιλική το έχουμε σίγουρα πετύχει αυτό».

 

2012072905516 157226782

 

Ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής της Βασιλικής Μιλλούση:


ΠΡΩΙΝΟ
1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι & βρώμη & βέλι & ταχίνι
ή 2 αβγά ποσέ & 30 γρ τυρί & 1 φέτα ψωμί τοστ
Καφές ή Τσάι

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ:
500 ml σοκολατούχο γάλα

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
ΦΡΟΥΤΑ

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
1 μερίδα ρεβίθια & Τυρί & Ελιές & Ψωμί

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΝΑΚ
1 μπάρα σπιτική ή 1 χούφτα ξηροί καρποί (άψητοι, ανάλατοι) ή 50 γρ παστέλι

ΒΡΑΔΙΝΟ
Ομελέτα λαχανικών

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr