Ναι, είναι αλήθεια ότι και οι διαιτολόγοι παίρνουν βάρος. Όπως παραδέχεται η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση, «πολλές φορές έχω βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του να ανεβαίνω στη ζυγαριά και να συνειδητοποιώ ότι οι τελευταίες μου διακοπές μού έχουν κοστίσει ένα με δύο έξτρα κιλά στη ζυγαριά. Και τότε είναι που καταλαβαίνω ότι έχει έρθει η στιγμή να επιστρατεύσω τις γνώσεις μου και τα κιλά να χαθούν χωρίς κόπο και χωρίς να χρειάζεται πολύ χρόνος».

Μας εξήγησε λοιπόν τι ακριβώς κάνει όταν αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση:

Αρχικά, έχω πάντα στο μυαλό μου (και αυτό σας συμβουλεύω και εσάς να κάνετε) ότι μου επιτρέπεται να προσλάβω έως τρία κιλά. Τα τρία κιλά έιναι ο μαγικός αριθμός που θα σας επιτρέπει, σχεδόν, πάντα να χάσετε το έξτρα πρόσφατο βάρος χωρίς δίαιτα, απλά επιτρέφοντας σε μία σωστή διατροφή με σωστούς συνδυασμούς.

Οπότε, εάν θα πρέπει να ιεραρχίσω τις προτεραιότητές μου, αυτές είναι:

• Ελέγχω (όχι απαραίτητα μειώνω) τη μερίδα στο γεύμα μου. Φροντίζω να μην είναι τεράστια αλλά ούτε και πολύ μικρή. Μια πολύ μεγάλη μερίδα θα με φουσκώσει και θα είναι δύσκολο από τον οργανισμό μου να τη διαχειριστεί ενώ μία πολύ μικρή μερίδα πιθανόν θα με κάνει να υπερκαταναλώσω το επόμενο γεύμα ενώ ίσως και να μου «ρίξει» τον μεταβολισμό.
• Γίνομαι πολύ προσεκτική στα καθημερινά μου ενδιάμεσα γεύματα, φροντίζονας να καταναλώνω από 2 έως 3 ανά ημέρα.
• Φροντίζω το ένα από τα ενδιάμεσα να είναι φρούτο/α.
• Δημιουργώ πλούσιες και μεγάλες σαλάτες στις οποίες προσθέτω γευστικές πινελιές όπως τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το τυρί με αποτέλεσμα να δημιουργώ ένα γεύμα πολύ γευστικό, ολιγοθερμιδικό και πολύ χορταστικό.
Ελέγχω τους συνδυασμούς μου! Οι σωστοί συνδυασμοί και η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου ένα πρόγραμμα διατροφής να είναι ισορροπημένο. Με τους σωστούς συνδιασμούς δεν πεινάω ενώ παράλληλα λαμβάνω σωστές ισοδυναμίες μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών.
Πίνω πολύ, πάρα πολύ νερό. Το νερό με ενυδατώνει, μου δινει ενέργεια, βοηθάει στην καλή εντερική λειτουργία και κάποιες φορές με «χορταίνει»...
• Ασκούμαι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Όταν λέω άσκηση, δεν εννοώ υποχρεωτικά να πάω γυμναστήριο. Οποιαδήποτε μορφής σωματική δραστηριότητα που διαρκεί από 20 λεπτά και πάνω μπορεί να θεωρηθεί συνεδρία προπόνησης.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr