Η κατανάλωση βραδινού είναι εμπόδιο στην απώλεια βάρους; Τι μπορούμε να φάμε πριν κοιμηθούμε; Και πόση ακριβώς ώρα πριν ξαπλώσουμε;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος απαντά σε όλες μας τις απορίες:

Η κατανάλωση τροφής μετά από μία συγκεκριμένη ώρα εμποδίζει την απώλεια βάρους, ενώ η μη κατανάλωσή της την ευνοεί;

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πρέπει να αναρωτηθούν αν η απώλεια βάρους προέκυψε από τη μη κατανάλωση γεύματος μετά από μια συγκεκριμένη ώρα ή απλώς από τη μείωση την προσλαμβανόμενης τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μυστικό της απώλειας βάρους είναι το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας στην πάροδο του χρόνου... Αυτό δείχνει ότι το πότε τρώμε έχει μικρό αντίκτυπο στη σύσταση του σώματός μας. Και ας το δούμε από άλλη οπτική γωνία... Ας υποθέσουμε πως για να διατηρήσετε το βάρος σας χρειάζεστε 2.000 θερμίδες και εσείς τρώτε 2.500 θερμίδες, αλλά σταματάτε την κατανάλωση τροφής μετά τις 8 το απόγευμα. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Φυσικά, θα πάρετε βάρος!

Τι μπορούμε λοιπόν να φάμε για βραδινό;

Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί πριν πέσουμε για ύπνο, αρκεί να μην ξεπεράσουμε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας. Το φαγητό πριν τον ύπνο παίρνει αρνητική έννοια όταν σχετίζεται με πολύ μεγάλες μερίδες ή με τσιμπολόγημα χωρίς μέτρο και χωρίς ποιότητα.
Αν φάμε μια σοκολάτα ή 1 σακουλάκι πατατάκια πριν κοιμηθούμε, παίρνουμε 500 θερμίδες, και εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουμε καταναλώσει τις θερμίδες που μας αναλογούν ημερησίως, τότε το βάρος θα αυξηθεί.
Ανακεφαλαιώνοντας, αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην αγχωνόμαστε με το αν είναι αργά για να φάμε. Δεν επηρεάζεται ο μεταβολισμός εάν η ώρα είναι 9.00 ή 10.00 μ.μ. Το μόνο που αντιλαμβάνεται το σώμα και ο οργανισμός μας είναι η ποσότητα των θερμίδων και πάνω σε αυτές βασίζεται το αν θα χάσουμε, θα πάρουμε ή θα διατηρήσουμε το βάρος μας!

Μπορούμε να φάμε αμέσως πριν κοιμηθούμε;

Καλό είναι να αφήνουμε 2-3 από το τελευταίο μας γεύμα μέχρι την κατάκλιση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πέψη και να κάνουμε έναν καλό ύπνο που θα μας ξεκουράσει. Καλές επιλογές για βραδινό είναι μια πράσινη σαλάτα (π.χ. μαρούλι) ή μια ανάμεικτη με προσθήκη μιας βάσης πρωτεΐνης (κομματάκια κοτόπουλο ή τόνο ή καπνιστό σολομό ή κατίκι ή τυρί cottage ή φέτες γαλοπούλας) & ένα μικρό κριθαρένιο παξιμάδι. Αν θέλουμε κάτι ακόμα πιο ελαφρύ, μπορούμε να επιλέξουμε ένα γιαούρτι με λίγο μέλι ή ένα μπολ γάλα με βρώμη.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα